Hijs- en Hefmiddelen keuring

Hijs- en Hefmiddelen keuring

Aantoonbare veiligheid van uw hijs- en hefmiddelen

Werkt u met hijs- en hef middelen of verhuurt u machines aan derden? Dan is het regelmatig keuren van uw machines belangrijk. Zeker tijdens het verhuren van uw materiaal, omdat het niet direct zichtbaar is wat er met de machine gebeurt. Een keuring voor hijs- en hef middelen helpt om gebreken te voorkomen die uw bedrijfsvoering in de weg staan.

Met een keuring van hijs- en hef middelen:

  • Waarborgt u de veiligheid van uw machines
  • Houdt u zich aan uw verantwoordelijkheid aangegeven in het Arbobesluit
  • Beperkt u risico’s en stilstand door bijvoorbeeld slijtage en verkeerd gebruik

Wat is een hijs- en hefmiddelen keuring?

Het arbobesluit geeft aan dat u als ondernemer verantwoordelijk bent voor het onderhoud van uw arbeidsmiddel en tijdige keuring. Een keuring van machines, zoals een heftruck, hoogwerker en kranen is een deskundige beoordeling op veiligheid. Tijdens een keuring wordt gekeken of uw arbeidsmiddel of machine nog voldoet aan de veiligheidseisen.

Wie mag een keuring van hijs- en hefmiddelen uitvoeren?
U mag zelf bepalen wie een keuring van uw hijs- en hefmiddelen uitvoert, zolang dit gebeurt door een deskundig persoon of partij. Dit betekent dat u ervoor kunt kiezen om zelf uw hijs- en hefmiddelen te keuren. U dient in dit geval wel een mate van deskundigheid te bezitten, die u middels een training kunt behalen.

Heeft u niet voldoende kennis van wet- en regelgeving, normen, de techniek en kenmerken inzake het arbeidsmiddel? Dan doet u er verstandig aan de keuring uit te besteden aan een deskundige partij.

Is een keuring van hijs- en hefmiddelen verplicht?

Voor bepaalde arbeidsmiddelen is het verplicht om de keuring door een aangewezen, onafhankelijke instelling (zoals TÜV NORD) te laten uitvoeren. Dit geldt voor keuring van hijswerktuigen bij mobiele hijskranen en torenkranen met capaciteit van 10+ tonmeter en hijs- en hefwerktuigen voor beroepsmatig personenvervoer.

We keuren dus niet alleen op basis van het arbobesluit, maar ook op basis van certificatieschema’s beheerd door TCVT (Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport), zoals het WSCS-VT Periodieke Keuring Hijskranen en schema’s voor offshore kranen, werkbakken, railinframachines en funderingsmachines.

Voor wie is een hijs- en hefmiddelen keuring geschikt?

Ieder arbeidsmiddel met een hijs- of heffunctie kan onderdeel zijn van een hijs- en hefmiddelen. Van hoogwerkers, verreikers, gevelonderhoudsinstallaties, heftrucks en sloopmachines - tot rolsteigers, hefbruggen, autolaadkranen en bergingsvoertuigen. Al deze varianten komen in aanmerking voor de periodieke keuring.

Bent u fabrikant van hijs- en hefmiddelen?
Bij TÜV NORD kunt u ook terecht voor de EG-type (EG staat voor eerste gebruik) goedkeuring van machines in de ontwerpfase. Soms is het verplicht om deze EG-type keuring te laten uitvoeren door een Notified Body. Deze verplichting is mede afhankelijk van de keuze of u een volledig geharmoniseerde Europese Productnorm volgt of daarvan (deels) afwijkt. U mag alleen een CE-keurmerk aanbrengen en uw product op de markt brengen, wanneer u aan de Machinerichtlijn (2006/42/EG) voldoet. Dit geldt ook voor machines voor eigen gebruik. Als Notified Body zijn wij gespecialiseerd in EG-type onderzoek van machines, voor het heffen van personen (en goederen) met val gevaar van 3+ meter.

Ontdek welke keuring hijs- en hefmiddelen bij u past

  • Welke keuring past bij uw arbeidsmiddelen en machines?
  • Wat kost een keuring?
  • Wat komt er kijken bij keuring?

We kijken graag met u samen naar de meest efficiënte planning voor een totaal keuringsprogramma dat minimale stilstand en maximale inzet van uw hijs- en hefwerktuigen realiseert. Bij noodgevallen plannen we desnoods op korte termijn een keuring voor u in. Onze rapportage met bevindingen ontvangt u meteen na de keuringen, zodat u direct op de hoogte bent van de betrouwbaarheid van uw middelen.