Periodieke keuring zonnepanelen installatie

Periodieke keuring zonnepanelen installatie

Vraag uw zonnepanelen keuring aan

Ga voor zekerheid!

Er ontstaat steeds vaker brand veroorzaakt door zonnepanelen. Dat komt niet alleen doordat het aantal zonnepanelen installaties toeneemt, maar het brandgevaar komt met name door het foutief installeren van deze pv-installaties. TNO constateerde namelijk dat zonnepaneleninstallaties vooral in brand vliegen door slechte verbindingen van stekkers. Iets dat met een zonnepanelen keuring aan het licht gebracht kan worden.

Wat is een zonnepanelen keuring?

Tijdens een zonnepanelen keuring wordt er bekeken of uw pv-installatie deugdelijk is geïnstalleerd. Maar ook wanneer uw installatie er al enige tijd ligt, zijn er aspecten waarop er gekeurd kan worden. Zo wordt er gekeken of weersinvloeden (o.a. water- of windschade), seizoensinvloeden (o.a. bladeren die op panelen blijven plakken) en vervuiling (o.a. vogelpoep) geen blijvende en/of gevaarlijke schade hebben aangericht.

Kort gezegd wordt er met een zonnepanelen keuring gekeken naar de betrouwbaarheid en de veiligheid van uw installatie. Tijdens een keuring komen de volgende aspecten aan bod:

  • Materiaalkeuze: is het gebruikte materiaal van voldoende kwaliteit; is het CE-gekeurd
  • Veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie en de kabels
  • Optimale ligging op het dak en controle van de berekeningen voor dakbelasting (kan uw dakconstructie de installatie wel dragen)
  • Metingen van de installatie; zitten er geen fouten in de installatie (een lek bijvoorbeeld)

De keuring vindt plaats op basis van de NEN 1010 hoofdstuk 712 en NEN-EN-IEC 62446. Voorheen werd er ook geïnspecteerd conform de NTA 8013, echter is deze ingetrokken. Deze Nederlands Technische Afspraak gaf een leidraad voor het beoordelen van PV installaties.

Voor wie en waarom een zonnepanelen keuring?

Een zonnepanelen keuring bieden we voor zowel zakelijke als particuliere klanten aan. De inhoud van de inspectie komt op hetzelfde neer. Dezelfde aspecten worden gemeten, ongeacht de grootte van de installatie.

Particulier

Als particulier is het keuren van uw zonnepanelen installatie niet verplicht. Echter, door de negatieve publiciteit merken we bij TÜV NORD steeds meer de behoefte om zonnepanelen te inspecteren. Zo kunt u na een keuring met positieve uitkomst met een gerust hart van de veiligheid en betrouwbaarheid van uw installatie uitgaan. Wat kost een keuring zonnepanelen voor particulieren? We hanteren een vaste prijs. Zonder thermografie betaalt u € 717,50.* Inclusief thermografie is de prijs € 769,50*.

Zakelijk

Natuurlijk is het brandgevaar voor veel bedrijven ook een aanleiding om te keuren. Echter, is er bij bedrijven vaak vanuit de verzekeraar vaak al de wens om een gedegen inspectierapport over uw zonnepanelen te kunnen overleggen aan uw verzekeraar. Omdat onze inspecteurs allen eveneens een thermografische opleiding hebben genoten, kunt u uitgaan van een hoogwaardig rapport.

 

*Tot 100 panelen

Waarom een zonnepanelen keuring bij TÜV NORD?

Met onze onafhankelijke blik kijken we kritisch naar uw pv-installatie en brengen we de afwijkingen (ten opzichte van de normen) boven water. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van keuren waarbij we graag met u meedenken. Daarnaast hebben onze inspecteurs al jaren ervaring met het inspecteren van installaties van zonnepanelen. We hebben van alles al gezien, zowel grote als kleine installaties, op verschillende locaties en voor verschillende bedrijven en opdrachtgevers.