SNA-keurmerk

SNA-keurmerk (Stichting Normering Arbeid)

Er gelden vele regels en wetten met betrekking tot het inlenen van arbeid. Met de huidige wetgeving kunnen inleners het risico lopen aansprakelijk gesteld te worden wanneer zij niet aan de verplichtingen voldoen. Om deze risico’s te beperken, ontstond in de uitzendsector de wens tot zelfregulering. Door samenwerking van diverse brancheorganisaties, overheden en inspectie-instellingen kwam zo het SNA-keurmerk tot stand.

 

Wat is het SNA-keurmerk?

Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor de uitzendsector en aannemers van werk. Met dit keurmerk tonen zij aan een betrouwbare partner te zijn voor opdrachtgevers. Om een SNA-keurmerk te verkrijgen, dienen uitzendondernemingen, aannemers van werk, payroll ordernemingen en detacheerders periodiek geïnspecteerd te worden door een geaccrediteerde inspectie instelling, zoals TÜV NORD Nederland. Deze inspecties worden uitgevoerd op basis van normen NEN 4400-1 en NEN 4400-2. De laatste norm gaat specifiek over buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt.

 

Tijdens een inspectie volgens het SNA-keurmerk wordt gecontroleerd op onder andere de volgende verplichtingen uit arbeid:

  • Identificatie van de onderneming;
  • Aangifte en afdracht van verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;
  • Naleving Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag;
  • Identiteitscontrole en controle op het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland;
  • Voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling en boetes door in- en doorlenen of uitbesteden van werk.

Het keurmerk stimuleert hiermee naleving van wet- en regelgeving.

SNA-keurmerk

Het SNA-keurmerk bevestigt door periodieke inspecties dat uitzendbureaus en aannemers voldoen aan strenge arbeidswetgeving, wat risico's voor opdrachtgevers vermindert.

 

Wat zijn de voordelen van het SNA-keurmerk?

 

 

Het SNA-keurmerk is het bewijs van betrouwbaarheid binnen de branche. Bij een SNA-geregistreerde uitzendonderneming loopt jouw opdrachtgever minder risico op sancties van de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst.

Met het keurmerk toon je aan potentiële opdrachtgevers dat jouw organisatie zijn zaakjes goed op orde heeft. Dat je je houdt aan de regels en bovendien meewerkt aan een eerlijke en gezonde arbeidsmarkt in Nederland.

Het SNA-keurmerk is niet verplicht. Maar het wordt wel breed gedragen in de branche. Zo is het een lidmaatschapseis voor de brancheverenigingen ABU en NBBU. Ook is het een eis voor VCU-gecertificeerde bedrijven. Alle geregistreerde ondernemingen zijn terug te vinden in het openbare register op de website van Stichting Normering Arbeid (SNA).

Een ander groot voordeel is dat je met een tijdige SNA-registratie in aanmerking komt voor het overgangsrecht van de nieuwe Wet Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta).

Wat kost een SNA-keurmerk?

Wanneer je een aanvraag doet voor het SNA-keurmerk, betaal je eenmalig een entreebedrag aan de SNA. Vervolgens betaal je een jaarlijkse bijdrage aan deze stichting. De kosten voor de inspecties worden door TÜV NORD Nederland separaat in rekening gebracht. Je kunt bij ons een offerte aanvragen voor een op maat gemaakt aanbod, afgestemd op de omvang van de organisatie.

Waarom een SNA-keurmerk via TÜV NORD Nederland?

Onze onafhankelijke blik helpt je kritisch te kijken naar je organisatie en de verbeterpunten te identificeren. TÜV NORD Nederland hanteert een nuchtere en toegankelijke manier van inspecteren en denkt graag met je mee.

 

Een persoonlijke aanpak.

De gedreven medewerkers van TÜV NORD kunnen snel schakelen en je vragen snel beantwoorden. Met onze flexibele houding kijken we samen naar de meest optimale planning voor een inspectie. Je wordt persoonlijk te woord gestaan door een vaste contactpersoon, dat werkt wel zo gemakkelijk.

Ervaren inspectie- en certificeringspartner.

TÜV NORD is wereldwijd een gerenommeerde inspectie- en certificatie-instelling. Sinds 1981 bevordert TÜV NORD ook in Nederland veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met meer dan 300 vakkundige specialisten werken we samen dag in dag uit aan het beoordelen van uiteenlopende organisaties.

Alles onder één dak.

Je kunt bij ons ook terecht voor aanverwante schema’s als het SNF-keurmerk, ABU-keurmerk, NBBU-keurmerk, SZ Pluimvee-keurmerk, PayOK-keurmerk, PayChecked-keurmerk, Keurmerk Schoon, BOVIB-keurmerk, VCA/ VCU-certificaat en diverse ISO-certificaten. Wel zo gemakkelijk.

Branchespecifieke kennis.

Doordat we al jarenlang meerdere normen uit de branche certificeren en inspecteren, ben je bij TÜV NORD Nederland verzekerd van branchespecifieke kennis. Aan onze inspecteurs heb je volwaardige gesprekspartners die een praktijkgerichte rapportage afleveren.

Wij stellen jouw doelen voorop.

Bij TÜV NORD Nederland weten we dat het SNA-keurmerk belangrijk is, maar dat jouw bedrijfsdoelstellingen nog veel belangrijker zijn. Om je te ondersteunen in het behalen van die doelstellingen kijken we kritisch naar je situatie en geven we concreet aan waar eventuele risico’s liggen. Zo haal je het maximale uit onze inspectie.

TÜV NORD denkt met je mee

Genoeg redenen om samen te werken met TÜV NORD Nederland. Maar het draait niet om ons. Het belangrijkste is wat het beste past bij jou, jouw organisatie en processen. Daarin denken we graag mee. We delen onze kennis en zijn flexibel in het bedenken van oplossingen.

Heb je een vraag over SNA, SNF, Fair Produce, ABU, NBBU, SZ Pluimvee, PayOK, PayChecked, Keurmerk Schoon of het BOVIB-keurmerk? Stel ‘m gerust. Neem direct contact op met onze specialist via 0499 - 339 525 of vul het contactformulier in.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een bericht!
Neem direct contact op met onze specialist via