Keurmerk Schoon

Het schoonmaak vak is zeer belangrijk voor het functioneren van vele organisaties in de maatschappij zoals bedrijven, scholen, ziekenhuizen en publieke domeinen. Diverse en elkaar snel opvolgende ontwikkelingen, op het gebied van onder andere hygiëne, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen, zorgen ervoor dat de schoonmaakbranche zeer dynamisch is. Dat heeft zich de afgelopen jaren geuit door onder andere de verharding van de marktverhoudingen door teruglopende schoonmaak budgetten, scherpe prijsconcurrentie en kortlopende contracten. Hierbij zijn vele partijen betrokken, maar branchevereniging Schoonmakend Nederland heeft als visie dat schoonmaakbedrijven zelf een leidende rol dienen te nemen. Zij heeft daarin het voortouw genomen, en vertegenwoordigd zo’n 70% van de totale schoonmaakbranche.

Om de kwaliteit en betrouwbaarheid in de branche te waarborgen is in 2013 het Keurmerk Schoon geïntroduceerd. Het keurmerk heeft ervoor gezorgd dat sindsdien de kwaliteit in de branche met stappen is vooruitgegaan, en is inmiddels een voorwaarde voor het verkrijgen van het lidmaatschap van Schoonmakend Nederland.

Waarom het Keurmerk Schoon?

Als schoonmaak- en/of glazenwassersbedrijf brengt lid worden van Schoonmakend Nederland diverse voordelen met zich mee. Zo geeft het u een stem bij de vorming van nieuwe CAO’s, toegang tot vakinhoudelijke netwerken en verlaging van bedrijfskosten.

Een voorwaarde die gesteld wordt aan het Schoonmakend Nederland lidmaatschap is dat u het Keurmerk Schoonbehaald. Met dit keurmerk laat u zien dat uw bedrijf:

  • De personele en financiële administratie op orde heeft
  • De CAO toepast - Schoonmaakwerkzaamheden volgens afspraak uitvoert
  • Bijdraagt aan een duurzame marktwerking

Bovendien controleert de Inspectie SZW op diverse sociale aspecten, zoals onderbetaling WML (Wet Minimum Loon), de arbeidstijdenwet en het in dienst hebben van mensen die niet gerechtigd zijn om in Nederland te werken en kunnen zij boetes uitdelen bij overtreding. Met het Keurmerk Schoonbent u zich veel bewuster van deze risico’s en voorkomt u boetes.

Module Glas en Gevelreiniging

Speciaal voor Glazenwassers- en gevelreinigingsbedrijven is er een extra module binnen het Keurmerk Schoon: de module Glas & Gevel. Hierin wordt met name in gegaan op specifieke eisen op het gebied van veilig werken en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voorheen was dit een aanvullende module op het VCA-certificaat, dat is echter losgekoppeld waarna het een aanvullende module op het Keurmerk Schoon is geworden. Bent u in het bezit van een VCA-certificaat of de module Glas & Gevel, dan laat u aan opdrachtgevers zien dat u een professioneel bedrijf bent dat zich aan de regels houdt.

Eisen voor het Keurmerk Schoon

Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Schoon dient u te voldoen aan 3 eisen:

  1. U behaalt het SNA keurmerk
  2. U ondertekent de Code Verantwoordelijk Marktgedrag
  3. Een aantal schoonmaak-specifieke eisen. Denk hierbij aan het meten van de kwaliteit van het schoonmaakwerk, op juiste wijze toepassen van CAO, communicatie tussen opdrachtgeven en schoonmaak-/ glazenwassersbedrijf en het beschikken over de juiste verzekeringen.

Waarom een Keurmerk Schoon bij TÜV NORD?

Onze onafhankelijke blik helpt u kritisch naar uw organisatie te kijken en de verbeterpunten boven water te halen. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van inspecteren waarbij we graag met u meedenken.

Jarenlange ervaring in de schoonmaaksector

Met onze nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen en deskundigen met ervaring van uw branche, leveren we toegevoegde waarde aan de beoordeling van de eisen.

Een persoonlijke aanpak

Door onze persoonlijke aanpak, kunnen we uw vragen snel beantwoorden en snel en direct communiceren. Door onze flexibele houding, kunnen we samen met u kijken naar de meest optimale planning voor een inspectie.

Wij stellen uw doelen voorop

Bij TÜV NORD weten we dat het keurmerk belangrijk is, maar dat uw doelstellingen nog veel belangrijker zijn. Wat hoopt u te bereiken met het behalen van het keurmerk? Om u te helpen bij het behalen van uw doelstellingen kijken we kritisch naar uw situatie en geven we concreet aan waar eventuele risico’s liggen, maar leggen we ook kansen bloot. Zo haalt u het meeste uit uw organisatie.

Alles onder één dak

Naast een Keurmerk Schoon, kunt u bij ons ook terecht voor een SNA, SNF, ABU en NBBU keurmerk, VCA/VCU certificaat, maar ook diverse ISO certificaten, waaronder op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

Stel uw vraag over

SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederland of het SZP keurmerk

Informatie over SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederlandof het SZP keurmerk dienstverleningCustomer service SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederland of het SZP keurmerk dienstverlening
TÜV NORD Nederland

Tel.: 0499 - 339 525
info@tuv.nl