NEN 7510: voor het beveiligen van uw medische patiëntgegevens

NEN 7510: voor het beveiligen van uw medische patiëntgegevens

Bent u onderdeel van een zorgorganisatie en heeft u te maken met de toegang tot, verwerking en opslag van essentiële medische gegevens? Dan wilt u ervoor zorgen dat deze gegevens goed zijn beschermd. Want een hack of datalek kan directe en grote gevolgen hebben op mensenlevens. U draagt een maatschappelijke verantwoordelijkheid met u mee en u wilt dan ook aantonen dat u deze serieus neemt. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u goed omgaat met informatie, biedt het NEN 7510 certificaat uitkomst.

Op deze pagina gaan we dieper in op vragen rondom informatiebeveiliging in de zorg:

 • Waarom is informatiebeveiliging in de zorg belangrijk?
 • Hoe organiseert u informatiebeveiliging in de zorg?
 • Wat is NEN 7510?
 • Certificeren voor NEN 7510
 • Waarom NEN 7510 certificering bij TÜV NORD?

Informatiebeveiliging in de zorg: waarom is het belangrijk?

Wanneer u informatiebeveiliging in de zorg goed wilt organiseren, heeft u met een breed scala aan onderwerpen te maken. Enerzijds moet u zorgen dat de (data)processen goed zijn ingericht, anderzijds krijgt u te maken met risicomanagement en zijn er ook facilitaire zaken die geregeld moeten worden. Kortom, u fungeert als een schaap met vijf poten.

Om overzicht te bieden vertellen we op deze pagina:

 • Aan welke wetgeving uw organisatie dient te voldoen
 • Hoe u bewustzijn creërt bij uw zorgverleners rondom gegevensbescherming

Hoe stelt u een informatiebeveiligingsbeleid op in de zorg?

Omdat informatiebeveiliging in de zorg steeds belangrijker wordt, dient u hier ook steeds meer voor te organiseren. De toename in digitale gegevensuitwisseling zorgt er ook voor dat u steeds meer te maken krijgt met restricties. Bijvoorbeeld voor het managen van toegang tot gegevens en de verwerking van gegevens. Het kan u daarom helpen om een informatiebeveiligingsbeleid voor uw organisatie in de zorg op te stellen.

We gaan op de volgende pagina dieper in op de vragen:

 • Hoe voorkomt u informatiebeveiligingsrisico’s?
 • Hoe stelt u een informatiebeveiligingsbeleid op in de zorg?

Wat is NEN 7510?

U wilt aantonen dat u goed omgaat met medische gegevens in uw organisatie. Om uw informatiebeveiliging in de zorg op een structurele wijze aan te pakken en te implementeren in uw organisatie, biedt de NEN 7510 norm uitkomst. Wanneer u aan deze norm voldoet, toont u aan dat u er alles aan doet om gevoelige informatie te beschermen en dat u uw maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. Kortom, u bent een betrouwbare partner om mee samen te werken.

Op deze pagina gaan we dieper in op het NEN 7510 certificaat:

 • Wat houdt certificering in?
 • Wat zijn de overeenkomsten tussen NEN 7510 en ISO 27001?
 • Wat is nodig voor certificering?

NEN 7510 Checklist

Wanneer u een managementsysteem voor informatiebeveiliging in de zorg opzet, moet u aan een hele hoop zaken tegelijk denken. Het kan dan een hele uitdaging zijn de stappen die u dient te zetten, in de juiste volgorde uit te voeren zodat u efficiënt werkt. Om u hierbij te ondersteunen hebben we een NEN 7510 checklist opgesteld. In de basis houden we de checklist voor ISO 27001 aan. De inhoud komt grotendeels overeen, echter is de toepassing hiervan anders. Daarom focussen we ons hier zoveel mogelijk op de zorgsector.

Op deze pagina gaan we dieper in op alle stappen uit de NEN 7510 Checklist:

 • De NEN 7510 norm doorgronden
 • Risico's beoordelen 
 • Risico's behandelen
 • Statement of applicability opstellen
 • Het totaalplaatje opmaken 
 • Een beleid opstellen

Certificeren voor NEN 7510

U hebt veel tijd geïnvesteerd om een managementsysteem voor informatiebeveiliging op de zetten. U bent daarmee goed voorbereid op de uiteindelijke NEN 7510 certificering. Voordat u hier induikt wilt u uiteraard wat praktische zaken op een rij krijgen.

We vertellen u op deze pagina graag:

 • Wat een NEN 7510 certificering kost
 • Hoe u het NEN 7510 certificaat kunt combineren met ISO 27001
 • Hoe u uw organisatie voorbereid op de externe audit 

Waarom certificeren bij TÜV NORD?

Bij TÜV NORD kunt u uw organisatie voor NEN 7510 laten certificeren. TÜV NORD is een onafhankelijke certificatie-instelling met een nuchtere en toegankelijke aanpak. Wij denken graag met u mee en geven u antwoord op al uw vragen rondom NEN 7510 certificering.

Op deze pagina leest u meer over waarom u TÜV NORD zou kunnen kiezen voor uw NEN 7510 certificatie. 

Bent u klaar voor certificering?

Heeft u zich voldoende voorbereid op de NEN 7510 certificering? Heeft u alle praktische zaken voor uzelf op een rijtje gezet en alle te zetten stappen doorlopen? Dan bent u klaar voor de laatste stap; uw certificering aanvragen!

Stel uw vraag over NEN 7510 certificering

 • Wat kunt u verwachten van een NEN 7510 audit? 
 • Hoe vindt u een onafhankelijke partij die een NEN 7510 audit kan uitvoeren?

In een vrijblijvend gesprek leggen onze TÜV-specialisten uit hoe u kunt voldoen aan wetgeving en geven ze u antwoord op al uw vragen rondom NEN 7510. Stel uw vraag aan een specialist:

Waarom TÜV NORD voor jou een sterke partner is

 

Onafhankelijkheid
TÜV NORD Nederland is een technische en zakelijke serviceprovider in onafhankelijke beoordeling zoals certificering, keuring, inspectie en training. We bevorderen sinds 1981 veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en leefomgeving.

Expertise
Je hebt één van onze experts aan je zijde. TÜV NORD heeft een team van experts op het gebied van cybersecurity, die geaccrediteerd zijn voor certificering, testen en inspectiediensten.

Internationaal expertnetwerk
Wij zijn onderdeel van de TÜV NORD GROUP, met tienduizenden activiteiten in 70 landen en meer dan 10.000 werknemers (in FTE). Wij ondersteunen bij al je IT-vraagstukken, ook over de grens.

Industriële ervaring
In Nederland beoordelen onze ruim 300 vakmensen dagelijks producten, diensten, systemen, arbeidsmiddelen, transportmiddelen, machines en cybersecurity. Dat doen we in de meest uiteenlopende branches.

Praktisch en laagdrempelig
TÜV NORD Nederland onderscheidt zich door haar nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen. Wij maken aantoonbaar dat jouw organisatie voldoet aan de gestelde eisen voor betrouwbaarheid.

Gericht op verbetering
Tijdens onze beoordelingen identificeren we heel feitelijk risico’s en pijnpunten, om draagvlak voor verbetering te verkrijgen. We helpen bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk te beperken en ondersteunen de continuïteit van jouw organisatie.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een bericht!
Neem direct contact op met onze specialist via