Iedereen wil op een dagje uit natuurlijk vol vertrouwen in een attractie op de kermis of in een pretpark stappen. In het 'Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023’ (WAS2023) is daarom de wettelijke eis opgenomen dat attracties aan veiligheidseisen voldoen. Die eisen gelden zowel voor ontwerp, bouw, ingebruikname en de gebruiksfase van attracties. De leidende norm om vast te stellen of attracties veilig en betrouwbaar zijn is de NEN-EN 13814. De norm bevat zowel eisen aan machines en constructies op kermisterreinen als in amusementsparken. De onderwerpen van keuring rangeren van keuring van kermisattracties tot aan keuring van attracties in grote pretparken, zoals achtbanen. Het is verplicht om uw attracties te laten keuren en als eigenaar wilt u uiteraard veiligheidsrisico’s beperken. U bent tenslotte aansprakelijk.

Wanneer moeten attracties gekeurd worden?

Een keuring van attracties is in verschillende fasen van de levensduur van toepassing. Voor de attractie in gebruik is genomen wordt al in een ontwerpbeoordeling getoetst op veiligheidseisen. Na afronding van de bouw van de attractie vindt een ingebruiknamekeuring plaats. Dat is de eindcontrole. Nadat de attractie in gebruik is genomen, is deze onderhevig aan periodieke keuring. Na iedere periodieke keuring voorzien wij uw attractie van een nieuwe keuringssticker met de datum waarvoor de nieuwe keuring moet plaatsvinden.

Keuring attracties door TÜV NORD Nederland

We kunnen het keuren van attracties van ontwerpfase tot periodieke beoordeling voor u verzorgen omdat TÜV NORD Nederland door het Nederlandse ministerie van VWS aangewezen is als AKI (Aangewezen Keuringsinstantie) en tevens in het bezit is van ISO/IEC 17020 accreditatie. Onze bevoegdheid beperkt zich echter niet tot de landsgrenzen. We beschikken over buitenlandse accreditatie zodat wij ook internationale parken volledig kunnen ontzorgen op het gebied van keuring. U kunt ons zien als volwaardig partner om u te helpen met veiligheidseisen voor een pretpark, om te zorgen dat uw bestaande attracties betrouwbaar zijn en uw nieuwe attracties een betrouwbaar succes worden. We denken met u mee over het efficiënt plannen van keuringen zodat stilstandtijd tot een minimum beperkt blijft en verzorgen daarom idealiter statusinspecties van uw attracties in periodes van onderhoud.

Wilt u een keuring voor uw attractie aanvragen of meer informatie over keuringen die we voor u kunnen verzorgen? Neemt u dan contact met ons op.

 

Deel deze pagina

Stel uw vraag over

Keuring en inspectie van attracties

Informatie, offertes en planning van keuring en inspectieAfdeling Amusement Rides & Devices
TÜV Nederland

Tel.: 0499 - 339 560