Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Met grotere beschikbaarheid van informatie zetten we vaker vraagtekens bij waar ons voedsel vandaan komt, hoe gezond het is en onder welke omstandigheden het geproduceerd is. De consument verwacht daarom transparantie van informatie en een garantie op de veiligheid van voedsel die zich uit in de vorm van keurmerken zodat in één oogopslag zichtbaar is waar een product aan voldoet. Dit heeft weer impact op de behoefte van retailers en afnemers dat toeleveranciers een systematische aanpak op het gebied van voedselveiligheid hanteren. Alleen het voldoen aan HACCP criteria is in veel gevallen al lang niet meer genoeg.

Certificering van voedselveiligheid

Waar in sommige sectoren volstaan wordt met een internationaal erkend certificaat voor voedselveiligheid zoals ISO 22000, eisen retailers vaak al dat dit een GFSI-erkend voedselveiligheidschema moet zijn, zoals FSSC 22000. En bovendien zorgt de behoefte aan traceerbaarheid en duurzaamheid ervoor dat voor bepaalde voedselproducten al specifieke keurmerken voor de toeleveringsketen geëist worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het UTZ certificaat voor koffie en cacao, het RSPO certificaat voor palmolie en MSC certificaat voor duurzaam gevangen vis. Dit noemt men ook wel Chain of Custody certificering. Uiteraard heeft food en feed certificatie in dit geval een commerciële waarde omdat het een noodzaak is tot zaken doen. Maar het helpt u ook bepalen welke leveranciers u betrouwbaar vindt. Het procesmatig inrichten van voedselveiligheid en doorvoeren van continue verbetering zorgt er bovendien voor dat u risico’s beperkt en dus ook uw aansprakelijkheid. Certificering bevordert dus ook de continuïteit van uw organisatie. De chain of custody keurmerken zorgen er bovendien voor dat u zichtbaar maakt dat u uw maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, met positief gevolg voor de buitenwereld en de motivatie van uw medewerkers.

Voedselveiligheid bij TÜV NORD

TÜV NORD helpt u met het aantoonbaar maken naar opdrachtgevers dat u veilig, duurzaam en maatschappelijk verantwoord met voedsel omgaat. Wij beoordelen vanuit een onafhankelijke positie of uw organisatie voldoet aan de eisen in normen en keurmerken voor voedselveiligheid, food en feed. Met een nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen werken we doelgericht naar certificering van uw organisatie toe om u vervolgens te voorzien van het certificaat zodat u deze aan opdrachtgevers kunt overleggen. Voor al uw certificaten en trainingen met betrekking tot voedselveiligheidsmanagement bent u bij TÜV NORD op de juiste plek. Wij hebben een breed portfolio op het gebied van voedselveiligheid en bovendien uitgebreide ervaring in uw branche.

Wilt u meer weten over hoe TÜV NORD u kan ondersteunen op het gebied van voedselveiligheid? Informeer vandaag nog naar de oplossingen of vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

Deel deze pagina

Informatie en offertes voor certificering AgrifoodMr. Christian Kienzle
TÜV NORD CERT GmbH

Tel.: +49 (0)160 8 883 919
ckienzle@tuev-nord.de