PayChecked in Transport

PayChecked in Transport laten keuren

Als transportbedrijf is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Deze wet maakt bedrijven aansprakelijk voor onjuiste loonbetalingen. Met het PayChecked in Transport keurmerk kun je aantonen dat je voldoet aan de WAS-vereisten. Hierbij wordt de controle uitgevoerd door een onafhankelijke inspectie-instelling zoals TÜV NORD. Versterk je geloofwaardigheid, waarborg eerlijke salarispraktijken en minimaliseer risico's. Neem contact met ons op voor meer informatie over het behalen van het PayChecked in Transport keurmerk en het bevorderen van eerlijke arbeidsvoorwaarden binnen jouw organisatie.

 

 

Wat is het PayChecked in Transport keurmerk?

Het ‘PayChecked in Transport-keurmerk’ is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en evofenedex. Het is daarmee het branchekeurmerk dat het risico op ketenaansprakelijkheid verkleint met betrekking tot Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS).

Met het PayChecked in Transport keurmerk kunnen transportondernemers aantonen dat zij hun personeel betalen conform de cao afspraken. Daarnaast tonen zij aan dat hun personeels- en loonadministratie op orde is. Het doel van het keurmerk is het beperken van risico’s naar aanleiding van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Deze wet gaat schadelijke gevolgen van schijnconstructies tegen bij opdrachtgevers die een vervoersovereenkomst voor vervoer over de weg zijn overeengekomen met een in Nederland gevestigde vervoerder. Zo zijn werknemers beter beschermd tegen onderbetaling en wordt daarmee de concurrentie eerlijker. Ook verbetert deze wet de handhaving van het arbeidsrecht.

Hoe krijg je een keurmerk PayChecked?

Je begint door een keurmerk aan te vragen bij een onafhankelijke inspectie-instelling, zoals TÜV NORD. De inspectie-instelling zal een controle uitvoeren op uw administratie. Daarbij wordt de loonadministratie gecheckt evenals de inzet van charters (of zij ook over de juiste papieren beschikken). Zo wordt bepaald of jouw werknemers het juiste loon krijgen en of jouw bedrijf aan de normen voldoet. Indien dit zo is, krijg je het keurmerk en wordt jouw bedrijf opgenomen in het openbaar register van Stichting PayChecked. Door middel van dit register kan een opdrachtgever makkelijk checken of een vervoerder een geldig keurmerk heeft en tot wanneer dit geldig is. 

Voor wie is het PayChecked in Transport keurmerk?

Het keurmerk is bedoeld voor bedrijven die in Nederland gevestigd zijn en daarnaast:

  • personeel in dienst hebben dat onder cao Beroepsgoederenvervoer over de weg valt en/of;
  • werkt op basis van vervoersovereenkomsten en/of expeditie overeenkomsten waarbij de vervoerder de opdracht tot vervoer uitbesteedt aan derde partijen en/of;
  • werken op basis van vervoersovereenkomsten en arbeidskrachten inlenen van een uitzend- of payroll onderneming

Hoe lang is het PayChecked keurmerk geldig?

Een keurmerk is 2 jaar geldig, dus je zal elke 2 jaar opnieuw uw administratie opnieuw moeten laten checken. We zien je dus weer zo'n 2 jaar nadat we op keuring zijn geweest. En geen zorgen, we laten je weten wanneer het weer tijd is om een keuring in te plannen. 

Waarom het Paychecked in Transport keurmerk?

Wanneer je een keurmerk PayChecked hebt, loop je minder risico op aansprakelijkheid claims. Door de administratieve controles verklein je namelijk het risico op ketenaansprakelijkheid dat voortkomt uit de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS).

Bovendien is het keurmerk een goed signaal naar jouw opdrachtgevers en andere stakeholders. In de transportsector spelen kwaliteit en imago een steeds belangrijkere rol. Wanneer een opdrachtgever zaken kan doen met een keurmerk houdende transportonderneming, hoeven zij niet zelf onderzoek uit te voeren naar de administratie van de transportonderneming. In het WAS is namelijk opgenomen dat een opdrachtgever op 3 manieren kan aantonen dat er niet verwijtbaar is gehandeld, wanneer een opdrachtgever aansprakelijk wordt gesteld, namelijk door:

  1. Door het opnemen van contractuele bepalingen
  2. Door het instellen van een onderzoek
  3. Door het werken met een bedrijf dat een keurmerk heeft ten aanzien van de Wet Aanpak Schijnconstructies.

Het keurmerk is daarmee een belangrijk onderdeel in een totaalpakket van maatregelen (naast bijv. contractuele bepalingen) om niet verwijtbaar gesteld te worden. Je toont met het keurmerk aan opdrachtgevers en opdrachtnemers in transport dat zij correcte betaling van chauffeurs (volgens CAO) hoog in het vaandel hebben staan. Check het PayChecked register om te zien welke bedrijven je voor zijn gegaan. 

 

 

 

 

 

Waarom Paychecked in Transport via TÜV NORD?

Onze onafhankelijke blik helpt je kritisch naar jouw organisatie te kijken en de verbeterpunten boven water te halen. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van inspecteren waarbij we graag met je meedenken.

  • Alles onder één dak Naast het uitvoeren van het Paychecked in Transport keurmerk kunt u bij ons ook terecht voor het SNA en SNF keurmerk, Keurmerk Schoon, VCA/VCU certificaat, maar ook diverse ISO certificaten.
  • Een persoonlijke aanpak Door onze persoonlijke aanpak, kunnen we uw vragen snel beantwoorden en snel en direct communiceren. Door onze flexibele houding, kunnen we samen met u kijken naar de meest optimale planning voor een inspectie.
  • Wij stellen jouw doelen voorop Bij TÜV NORD weten we dat het keurmerk belangrijk is, maar dat jouw doelstellingen nog veel belangrijker zijn. Wat hoop je te bereiken met het behalen van het keurmerk? Om je te helpen bij het behalen van uw doelstellingen kijken we kritisch naar jouw situatie en geven we concreet aan waar eventuele risico’s liggen, maar leggen we ook kansen bloot. Zo haal je het meeste uit jouw organisatie.

 

Stel uw vraag over

SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederland of het SZP keurmerk

Informatie over SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederlandof het SZP keurmerk dienstverleningCustomer service SNA. SNF, ABU, NBBU, ZZP bemiddeling, Schoonmakend Nederland of het SZP keurmerk dienstverlening
TÜV NORD Nederland

Tel.: 0499 - 339 525
info@tuv.nl