Zelf keuren van arbeidsmiddelen en machines

Zelf keuren van arbeidsmiddelen en machines

Uw machineveiligheid in eigen hand

De keuze om arbeidsmiddelen en machines zelf te keuren of uit te besteden aan een keuringsinstelling is aan u. Kiest u ervoor zelf te keuren, dan houdt u alles in eigen beheer en bent niet afhankelijk van externe partijen. Wat zijn de voor- en nadelen van zelf keuren? En hoe gaat u om met machines die hoge risico’s vormen? We sommen de belangrijkste factoren hier voor u op.

Door zelf te keuren: 

  • Houdt u het beheer van machines en eventuele stilstand in eigen hand
  • Combineert u het onderhoud en keuring eenvoudig met elkaar
  • Bespaart u kosten door efficiëntie in het werk

Wat houdt zelf keuren van machines in?

Wanneer u kiest voor het zelf keuren van machines of bijvoorbeeld gereedschap, heeft u deskundige mensen nodig. Uw technisch personeel kan een training volgen tot keurmeester, waarbij zij worden opgeleid om zelfstandig te kunnen keuren. Dit onder deskundige begeleiding. Een dergelijke training voorziet uw personeel van theoretische kennis en achtergrondinformatie evenals van het praktisch keuren van een arbeidsmiddel.

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf keuren?

Het zelf keuren van arbeidsmiddelen biedt voordelen. U investeert in de kennis van uw eigen personeel en houdt alles in eigen beheer. Uw machine onderhoud en keuring kunt u eenvoudig combineren waardoor u minder tijd verliest en u uitbestedingskosten bespaart.

Het zelf keuren van arbeidsmiddelen kent ook nadelen. De verantwoordelijkheid bij het zelf keuren ligt op uw eigen bordje. U bent te allen tijde verantwoordelijk voor wat er met uw machines gebeurt. Als er een keuring niet vakkundig wordt uitgevoerd, draait u ook op voor de mogelijke gevolgen hiervan. Denk aan incidenten door gebreken aan de machine die niet voldoende zijn opgelost. Om dit te voorkomen kunt u ervoor kiezen uw personeel te voorzien van kwalitatieve begeleiding en hoogwaardige training.

Benut kennis van ervaren keurmeesters

U bent graag verzekerd van deskundige begeleiding van uw personeel tijdens een training. TÜV NORD biedt een gerenommeerd trainingsprogramma aan dat uitkomst biedt. U leidt uw personeel op door de kennis van een ervaren, geaccrediteerde keuringsinstelling te benutten. Uw eigen technische personeel loopt weg met een hoger bewustzijn van veiligheid en een hoger gemiddeld kennisniveau. Zij kunnen onderhoud, reparatie en keuring goed met elkaar combineren en daardoor uw mensen en arbeidsmiddelen efficiënt inzetten met zo min mogelijk stilstand.

T-SPEC® begeleidt uw personeel ook ná de opleiding

Ons trainingsprogramma voor zelf keuren geeft een deskundigheidsverklaring af, waardoor u verzekerd bent van deskundig toezicht. Dit betekent concreet dat wij niet alleen tijdens de opleiding, maar vooral ook daarna toezicht houden op de praktijk. Uw personeel krijgt niet alleen training in de technische aspecten van keuren, maar ook in de wettelijke aspecten. U voldoet aan wetgeving en kunt veilig aan de slag met het keuren van machines.

Hoe ziet het opleidingsprogramma van T-SPEC® eruit?

Het theoriegedeelte brengt de kandidaat-keurmeester op de hoogte van wet- en regelgeving met betrekking tot keuren en behandelt de keuringsaspecten in het keuringsrapport. Na behandeling van deze onderdelen legt men hierover een theorie-examen af.

De praktijk
Het praktijkgedeelte van het opleidingsprogramma schoolt uw personeel in groepsverband door middel van praktijkoefeningen. Tijdens deze oefeningen worden de verschillende keuringspunten van het arbeidsmiddel nagelopen en gaat de keurmeester in opleiding ook zelf keuringen verrichten. Deze worden vervolgens ook beoordeeld door de trainer en in groepsverband behandeld. De trainer geeft hierbij ook aandacht aan kritische punten met betrekking tot de betrouwbaarheid van een arbeidsmiddel aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Het praktijkexamen
Ook dit gedeelte wordt afgesloten met een examen door middel van een proefkeuring op een arbeidsmiddel. De trainer beoordeelt in dit examen of de theorie in de praktijk kan worden toegepast en men de keuring met goed gevolg kan afronden. Hierover volgt direct na het examen uitsluitsel.

Gekwalificeerd keurmeester
Nadat uw medewerkers de opleiding keurmeester met positief resultaat hebben afgerond mogen zij zich T-SPEC® keurmeester noemen. Vervolgens voorzien wij uw organisatie van de noodzakelijke middelen (keuringsrapporten, stickers en stempels) zodat uw keurmeesters vanaf dat moment meteen zelfstandig keuringen uit kunnen voeren.

Stel uw vraag over zelf keuren en de trainingsmogelijkheden van T-SPEC®

  • Welke machines kan ik zelf keuren?
  • Hoe toon ik deskundigheid aan met zelf keuren?
  • Wat kost een opleiding tot keurmeester van T-SPEC®?

Twijfelt u nog over het zelfstandig keuren van machines en het opleiden van uw technisch personeel ten opzichte van uitbesteding? In een vrijblijvend gesprek bespreken onze specialisten graag beide kanten met u, zodat u de juiste keuze maakt: