HACCP certificaat

Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet
Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet

Met een HACCP certificaat toont u aan dat uw bedrijf voldoet aan de HACCP richtlijnen in het Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen. Bedrijven die zich bezighouden met productie, opslag, distributie, verwerking of bereiding van voedingsmiddelen dienen verplicht over een HACCP-plan te beschikken. Voor verschillende branches is een hygiënecode beschikbaar die invulling geeft aan het HACCP-plan. HACCP certificering vindt altijd plaats op het voedselveiligheidsmanagementsysteem, eventueel aangevuld met deelgebied B, voor proces/productcertificatie. Certificering van uw HACCP-aanpak is niet verplicht maar biedt u wel veel voordelen.

Waarom een HACCP certificaat?

Met een HACCP certificaat maakt u aantoonbaar dat u aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid voldoet. Dit betekent niet alleen dat u minder controles vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunt verwachten, maar u ook uw betrouwbaarheid zichtbaar maakt naar uw afnemers. Een HACCP-plan invoeren en laten certificeren is een stuk minder ingrijpend dan het invoeren van een compleet voedselveiligheidsmanagementsysteem, met besparing van kosten en tijd als gevolg. Bovendien is certificering van HACCP internationaal erkend, waardoor het ook niet onderdoet voor certificering van andere voedselveiligheidsschema’s. Gaan uw opdrachtgevers op een later moment toch zwaardere of specifieke eisen stellen aan certificering van een bepaalde voedselveiligheidsnorm, dan hebt u met HACCP al een goede basis staan om uw voedselveiligheidsmanagementsysteem te gaan implementeren.

 

In Juni 2017 heeft het bestuur van Stichting SCV besloten het HACCP certificatie-schema uit te faseren, over een periode van 3 jaar. Dat betekent dat uiterlijk 1 januari 2021 HACCP certificaten hun geldigheid verliezen. Alhoewel bovenstaande argumenten nog steeds geldig zijn, is het wellicht voor u verstandiger om een ander voedselveiligheid schema te kiezen om tegen te certificeren. Hiermee voorkomt u dat er in korte tijd dubbel werk moet worden verricht. Er zijn meerdere alternatieven mogelijk, zoals ISO 22000, FSSC 22000, IFS of BRC. Stemt u dit goed af met uw adviseur en uw huidige foodklanten. Daarnaast is het verstandig om na te denken welke klanten u op middellange termijn (3-5 jaar) wilt bedienen, en alvast te inventariseren welke certificeringsbehoefte zij hebben. Dit geeft u inzicht in welk certificeringsschema u het beste kunt kiezen. 

Waarom bij TÜV NORD uw HACCP certificaat behalen?

Wilt u dat uw bedrijf HACCP gecertificeerd wordt? Dan bent u bij TÜV NORD aan het juiste adres. We beschikken over vakkundige auditoren op het gebied van voedselveiligheid met een nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen. Tijdens audits gaan we niet op zoek naar gebreken in uw systematiek maar zoeken we naar bevestiging dat uw organisatie aan de eisen voldoet. 

Laat u door onze medewerkers informeren over de kosten van een voedselveiligheids certificaat.

Informatie en offertes voor certificering AgrifoodMr. Christian Kienzle
TÜV NORD CERT GmbH

Tel.: +49 (0)160 8 883 919
ckienzle@tuev-nord.de