Functional Safety in Automotive

In de Automotive zien we dat moderne auto’s afhankelijk zijn van goed werkende boordcomputers, sensoren en netwerken. Het is van belang dat deze goed functioneren om gevaarlijke situaties te voorkomen. Functional Safety, functionele veiligheid of procesveiligheid, is ervoor bedoeld om deze potentiële gevaarlijke situaties of gebeurtenissen te identificeren. Zodat ongevallen met gevolgen voor zowel mens, milieu en financiën, worden voorkomen. Door het toepassen van Functional Safety in het ontwikkel- en productieproces kunnen de grootste risico’s op onveilige situaties in een vroegtijdig stadium van het product worden voorkomen.   

Wat is Functional Safety?

Functional Safety gaat over het definiëren en signaleren van alle risico’s gedurende een ontwikkel- en productieproces. Het richt zich voornamelijk op elektronische apparatuur en de hieraan gerelateerde software. Stel u ontwikkelt een veiligheidssysteem voor een autotype en deze blijkt achteraf helemaal niet veilig. De fabrikant moet een terugroepactie doen wat enorm in de kosten loopt en het is dan al niet te hopen dat het tot daadwerkelijke (dodelijke) ongelukken heeft geleid. Door het toepassen van Functional Safety wordt van ontwerp tot productie al rekening gehouden met alle mogelijke (grote) risico’s. Zodat voordat de auto in massaproductie gaat al zoveel mogelijk risico’s ondervangen zijn en problemen achteraf worden voorkomen.

De achterliggende norm voor Functional Safety in de Automotive is de ISO 26262. Deze norm concentreert zich op elektrische systemen die geïnstalleerd worden in de serieproductie van wegvoertuigen. De norm beschrijft de stappen om een product meteen goed te ontwikkelen, waarbij er vanaf het ontwerp al rekening gehouden wordt met de mogelijke (grote) risico’s. De ISO 26262 is de Automotive toepassing van de algemene norm voor Functional Safety IEC 61508.  ISO 26262 is een internationale standaard en hoewel er geen directe wettelijke verplichting geldt, staat het wel hoog aangeschreven in de Automotive.

Hoe pas ik Functional Safety toe?

Om achteraf faalkosten te voorkomen zijn er drie niveaus van belang: product, persoon en proces.

Product: Zorgen dat het ontwerp en de productie van uw product een hoog veiligheidsniveau heeft om risico’s te reduceren. 

Persoon: Past het personeel Functional Safety toe en zijn ze voldoende bekwaam en hebben ze de benodigde competenties en kwalificaties.

Proces: zorgen voor een optimaal en veilig proces waarbij risico’s tijdig worden geïdentificeerd.

Om Functional Safety op al deze aspecten te integreren kan er gebruik worden gemaakt van Functional Safety trainingen (persoon), consultancy (proces) en conformity assessments (product). De training leidt tot individuele persoonscertificaten (Functional Safety engineer certification), consultancy is voor de begeleiding en kennis gedurende het proces en het laatste is Functional safety ISO 26262 certificatie.

 

Voor wie en waarom?

Functional Safety in de Automotive is o.a. relevant voor engineers of bedrijven in de Automotive die zich bevinden in de ontwerpfase (die bijvoorbeeld componenten ontwerpen voor de Automotive) of bedrijven die onderdelen leveren aan autofabrikanten. Het zijn de engineering bedrijven of organisaties in Research & Development (R&D) voor wie dit onderwerp relevant is.

 

 

Waarom Functional Safety via TÜV?

Als TÜV NORD kunnen wij u op diverse gebieden ondersteunen op het gebied van Functional Safety.

Trainingen:

We bieden trainingen aan op het gebied van Functional Safety. Onze Functional Safety experts geven u meer kennis  over hoe u de Functional Safety normen kunt toepassen in de ontwikkeling van producten, wat gedoe achteraf voorkomt.

Audits/certificering:

We kunnen audits uitvoeren volgens ISO 26262. Zowel op product, proces als persoon niveau.

Consultancy:

Onze experts kunnen u begeleiden in het identificeren van ‘gaps’ in uw processen, u helpen bij de interpretatie van ISO 26262 en uw systeemstructuren helpen te optimaliseren.

  • TÜV NORD is een gevestigde naam in de Automotive. TÜV NORD Nederland is als 100% dochteronderneming van TÜV NORD uw lokale partner met een grote internationale organisatie achter zich die jarenlange ervaring heeft in de Automotive. Bovendien hebben we binnen TÜV NORD jarenlange ervaring met homologatie. Vanuit onze eigen ‘labs’ zijn we dagelijks bezig met typekeuringen. Dankzij onze brede technische kennis kunnen we u op het gebied van Functional Safety goed bijstaan op zowel persoon-, proces- als productniveau.

 

 

Stel uw vraag

over Functional Safety

Functional SafetyStel uw vraag

Tel.: 0499 - 339 551