CO2-Prestatieladder

Het reduceren van CO2-uitstoot staat steeds hoger op de agenda. Niet alleen in de politiek -het klimaatakkoord in Parijs- maar ook in het bedrijfsleven. Het broeikasgas CO2 is immers een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde en de uitstoot moet dan ook zoveel mogelijk gereduceerd worden. Om CO2-reductie te stimuleren en aantoonbaar te maken, is de CO2 Prestatieladder ontwikkeld als managementsysteem.

Voor wie is de CO2-Prestatieladder geschikt?

De CO2 Prestatieladder is voor elke organisatie die energiebesparing en duurzaam ondernemen hoog op de agenda heeft staan. Daarnaast biedt de prestatieladder voor veel bedrijven ook economisch voordeel in aanbestedingen. De CO2 Prestatieladder is onder andere interessant voor organisaties met veel energiegebruik (gemeenten, industrieën, groot wagenpark) of organisaties in de bouw of in de grond- weg- en waterbouw (GWW) sector.

De voordelen van de CO2-Prestatieladder

Met de CO2 prestatieladder gaat u aan de slag met energiebesparing en het terugdringen van CO2-uitstoot. Hiermee zorgt u voor kostenbesparing en draagt u bij aan de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs (CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen t.o.v. 1990 en in 2050 zelfs met 95%). Daarnaast heeft u dankzij het certificaat gunningsvoordeel in de vorm van een fictieve korting bij aanbestedingen. Vaak geldt hoe hoger het niveau van de CO2 prestatieladder, hoe hoger de procentuele fictieve korting. Dit kan oplopen tot wel 10%, waardoor de gunning in uw voordeel kan uitvallen.

Certificering van de CO2-Prestatieladder

De CO2-prestatieladder kunt u laten certificeren door een erkende certificerende instantie als TÜV NORD. De CO2-prestatieladder is praktisch opgezet en de doorlooptijd bedraagt ongeveer 3 tot 6 maanden. U vindt de eisen voor certificering in het CO2-prestatieladder handboek. Voor de certificering definieert u uw inzichten en doelstellingen met betrekking tot energiebesparing en CO2-reductie en bouwt u een portfolio op. Dit portfolio wordt beoordeeld tijdens de audit. De CO2-prestatieladder gaat uit van continue verbetering en audits vinden dan ook jaarlijks plaats om deze verbetering te beoordelen.

Case study CO2-Prestatieladder

In deze Case Study vertellen we het succesverhaal van de Gemeente Arnhem over hoe zij zonder afwijkingen door de CO2-Prestatieladder audit kwamen. Middels CO2-Prestatieladder certificering via TÜV NORD kan de gemeente de gewenste voorbeeldfunctie op het gebied van CO2-reductie goed uitdragen. 

Waarom CO2 Prestatieladder certificering?

Met CO2 Prestatieladder certificering voldoet u aan de eis van veel hoofdaannemers in projecten en aanbestedingen. In het initiatief is een regeling opgenomen voor fictief gunningsvoordeel in aanbestedingen. Afhankelijk van het niveau waarop u gecertificeerd bent, ontvangt u 2% tot 10% (op niveau 5) voordeel waarmee u goedkoper in kunt schrijven op aanbestedingen dan uw concurrenten, zonder uw prijzen te hoeven verlagen. Directe winst dus. U benut met het certificaat dus niet alleen commerciële kansen, maar verbetert ook uw resultaten die behoorlijk in de euro’s kunnen lopen bij grote projecten. Certificering op niveau 5 is dus ontzettend interessant, ondanks dat u zelf kunt bepalen op welk niveau uw organisatie gecertificeerd wordt. Het invoeren van de CO2 Prestatieladder maakt bovendien inzichtelijk waar u binnen de organisatie verbeteringen kunt doorvoeren op energieverbruik, zoals bijvoorbeeld op uw brandstofkosten. Als er een vorm van certificering dus terug te verdienen is, is het de CO2 Prestatieladder wel. Met CO2 Prestatieladder certificering laat u tevens zien aan uw directe omgeving en andere opdrachtgevers dat u CO2 bewust onderneemt zodat u zich ook buiten aanbestedingen ook bij andere potentiële klanten in de kijker speelt.

CO2-Prestatieladder certificering bij TÜV NORD

Wilt u CO2-Prestatieladder certificering voor uw organisatie gaan behalen? Onze vakkundige professionals hebben buitengewone ervaring in de verificatie van de CO2 Prestatieladder criteria en beoordelen op praktische, nuchtere en laagdrempelige wijze uw aanpak. Naast CO2-Prestatieladder certificering bieden we u uiteraard ook andere veel voorkomende vormen van certificering zoals ISO 9001, ISO 14001 en VCA zodat u alles zorgeloos bij één certificatieleverancier onder kunt brengen. Vervolgens kijken we graag met u samen hoe we het meest efficiënt de jaarlijkse audits in kunnen plannen.

Vraag vandaag nog CO2-Prestatieladder certificering aan bij TÜV NORD.

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Informatie en offertes voor certificeringAfdeling Sales Certificatie
TÜV Nederland

Tel.: 0499 - 339 525