ISO 22301 certificering

ISO 22301 certificering: garandeer je business continuity

Als organisatie wil je veerkrachtig blijven, zeker wanneer zich onverwachte calamiteiten voordoen. Met ISO 22301 versterk je de bedrijfscontinuïteit, ongeacht de aard van de verstoringen. Bovendien toont deze certificering aan dat je een betrouwbare partner bent.

 

 

Wat is ISO 22301?

ISO 22301 biedt een stevig kader voor business continuity management. De norm stelt eisen voor het managementsysteem, zodat je bedrijf beter beschermd is tegen ontwrichtende gebeurtenissen. Het voorkomen van risico's, het effectief omgaan met verstoringen én het snel herstellen ervan, staan centraal in deze norm. Met het managen van bedrijfscontinuïteit kun je (financiële) schade en klantverlies voorkomen.

Deze norm kun je zien als een aanvulling op ISO 9001. Deze laatste is op risico gebaseerd, maar gaat minder diep. ISO 22301 schrijft voor dat potentiële risico's grondig worden geanalyseerd en bijpassende procedures worden bepaald. Scenario's uitwerken en crisisplannen ontwikkelen, zodat deze direct in werking worden gesteld en de organisatie kan blijven functioneren.

 

ISO 22301

Met een ISO 22301 certificering toon je aan je stakeholders dat ze kunnen vertrouwen op de gegarandeerde continuïteit van jouw producten of diensten.

 

Waarom ISO 22301 certificering?

Met ISO 22301 ben je goed voorbereid op elke situatie die je bedrijfsvoering kan bedreigen. De norm biedt:

 • Organisatorische paraatheid bij diverse verstoringen en bedreigingen van de bedrijfscontinuïteit.
 • Een snel herstel van operationele verstoringen en minimalisering van uitvaltijden.
 • Voorkoming van calamiteiten die kunnen uitgroeien tot rampen voor het bedrijf.
 • Controle over je bedrijfscontinuïteit, die je zowel interne als extern kunt aantonen.

Het doel van ISO 22301 is om de impact van verstoringen en uitval van bedrijfsactiviteiten te minimaliseren en wanneer die zich zouden voordoen. Deze verstoringen kunnen economisch, sociaal, ecologisch of technisch van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan stakingen, logistieke problemen (in toeleveringsketen en transport), gegevensverlies of diefstal van data, extreme weersomstandigheden of IT-storingen. Door te investeren in het waarborgen van bedrijfscontinuïteit, maak je jouw organisatie veerkrachtig bij iedere vorm van bedrijfsverstoring.

ISO 22301 is relevant voor elke organisatie. In vitale sectoren en kritieke infrastructuur wordt het steeds vaker geëist van toeleveranciers. Denk vooral aan de medische sector en hun fabrikanten, supermarkten en hun distributiecentra, nutsbedrijven, financiële diensten, olie en gas, transport, telecom en voedselproductie.

Wat kan ik verwachten van een ISO 22301 audit?

De ervaren, Nederlandse auditor van TÜV NORD evalueert verschillende scenario's op basis van de geïdentificeerde risico's. Ook stelt hij scherpe vragen om te verzekeren dat aan de eisen voor het managementsysteem wordt voldaan. Bijvoorbeeld:

 • Zijn procedures beschreven voor ieder mogelijk risico?
 • Zijn deze ook uitvoerbaar?
 • Zijn de procedures voldoende bekend bij relevante partijen zoals medewerkers?
 • Zijn de procedures logisch en is aan alle aspecten gedacht?

 

Wat levert ISO 22301 certificering op?

Na certificering zal je organisatie:

 • Operationele verstoringen identificeren en cruciale verbeteringen doorvoeren.
 • Samenwerking tussen verschillende afdelingen zien toenemen.
 • Kostenvoordelen ervaren van verminderde verzekeringspremies.
 • Toenemende betrokkenheid van belangrijke stakeholders waarnemen.
 • De concurrentie voorblijven in het geval van een grote industriële crisis.
 • Calamiteiten en incidenten beheersen.

Waarom TÜV NORD voor jou een sterke partner is

 

Praktisch en laagdrempelig

TÜV NORD Nederland onderscheidt zich door haar nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen. Wij maken aantoonbaar dat jouw organisatie voldoet aan de gestelde eisen voor betrouwbaarheid.

Gericht op verbetering

Tijdens onze beoordelingen identificeren we heel feitelijk risico’s en pijnpunten, om draagvlak voor verbetering te verkrijgen. We helpen bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk te beperken en ondersteunen de continuïteit van jouw organisatie.

Combineren met andere schema’s

Het is mogelijk om een ISO 22301 audit uit te voeren in combinatie met de certificering van andere normen zoals ISO 9001, ISO 14001 of ISO 27001. Dit is gemakkelijk en voordeliger.

Ervaren certificeringspartner

TÜV NORD is een gerenommeerde certificeringspartner, onderdeel van de wereldwijde TÜV NORD Group. In Nederland bevorderen we sinds 1981 veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid in veel verschillende branches.

TÜV NORD denkt met je mee

Genoeg redenen om samen te werken met TÜV NORD. Maar het draait niet om ons. Het belangrijkste is wat het beste past bij jou, jouw organisatie en processen. Daarin denken we graag mee. We delen onze kennis en zijn flexibel in het bedenken van oplossingen.

Neem direct contact op met onze specialist via 0499 - 339 525 of vul het contactformulier in.
 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een bericht!
Neem direct contact op met onze specialist via