Veilig werken

Veilig werken

Hoe zorgt u dat uw werknemers veilig kunnen werken?

Het komt nog te vaak op het nieuws: een werknemer die tijdens het werk gewond is geraakt. Vele beroepen brengen tot op de dag van vandaag nog steeds risico’s met zich mee. Met als gevolg ongelukken op de werkvloer, soms zelfs met dodelijke afloop. Hoe zorgt u dat uw werknemers veilig kunnen werken? Hoe verhoogt u de arbeidsveiligheid en verlaagt u dat de kans op ongelukken? Op deze pagina gaan we dieper in op deze vragen en geven we u handvatten voor het creëren van een veilige werkomgeving.

Arbeidsongevallen

In Nederland vinden er jaarlijks nog gemiddeld 2300 ernstige ongevallen plaats op de werkvloer (bron: RIVM). Van deze 2300 ernstige ongevallen hebben er 60 een dodelijke afloop. Dat betekent dat er in Nederland wekelijks iemand overlijdt als het gevolg van een ongeval op de werkvloer. Op een totaal aantal werknemers van 7 miljoen zijn die aantallen nog steeds verbazingwekkend hoog.

Het verhogen van de arbeidsveiligheid

Wilt u het aantal incidenten op de werkvloer terugdringen? Het verhogen van de arbeidsveiligheid gebeurt aan de hand van drie pijlers: mens, proces en techniek. Hieronder leest u welke pijlers dit zijn en waarom het noodzakelijk is om op alle pijlers actie te ondernemen:

 • Het inrichten van veiligheidsprocessen 
  Een optimaal veiligheidsproces wordt op basis van een analyse van de veiligheidsrisico’s op de werkvloer opgebouwd. Voordat u concreet naar oplossingen kunt zoeken, dient u eerst inzichtelijk te hebben waar verbetering noodzakelijk is. Zodra duidelijk is welke punten actie behoeven kunt u een veiligheidsstrategie uitstippelen en een proces hierop inrichten. Dit proces biedt medewerkers duidelijke kaders om hun werkzaamheden zo veilig mogelijk uit te voeren. Frequente controles en analyses van de resultaten zijn noodzakelijk om te toetsen of het proces voldoet.
 • Het inzetten van technische maatregelen 
  Het inzetten van technische veiligheidsmaatregelen helpt u de veiligheidsrisico’s voor werknemers snel te verkleinen. Middels bijvoorbeeld een noodstop of een fysieke afscherming vermindert u zowel kleine als grote risico’s. Innovatieve technologieën helpen u de veiligheid op de werkvloer in toenemende mate te verbeteren. Let wel: dit blijven hulpmiddelen. Pas zodra werknemers deze hulpmiddelen daadwerkelijk gebruiken wordt de veiligheid verhoogt.
 • Het vergroten van veiligheidsbewustzijn onder werknemers 
  Veiligheidsmaatregelen en -processen leveren pas echt optimaal resultaat op wanneer uw werknemers bewust zijn van het belang van veilig werken. Veiligheidsmaatregelen lijken de efficiëntie op het eerste oog namelijk te beperken. Zo kost het aanleggen van een zekeringslijn bij werken op hoogte bijvoorbeeld extra tijd waardoor een werknemer aan het einde van de dag later naar huis kan. Pas wanneer uw werknemers zich ten volle bewust zijn van de risico’s van hun werkzaamheden en het belang inzien van veilig werken zullen veiligheidsmaatregelen en -processen optimaal resultaat opleveren.

Wilt u veiligheidsbewustzijn stimuleren? Stel uw vraag aan een veiligheidsspecialist

 • Waarom werken uw huidige veiligheidsmaatregelen niet? 
 • Hoe verhoogt u het veiligheidsbewustzijn onder werknemers? 
 • Welk certificaat kan u helpen aantonen dat uw werknemers een hoge mate veiligheidsbewustzijn hebben?

In een verkennend gesprek met een specialist van TÜV krijgt u antwoord op al uw vragen omtrent veiligheidsbewustzijn.

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Informatie en offertes voor certificeringAfdeling Sales Certificatie
TÜV Nederland

Tel.: 0499 - 339 525