ISO 42001

ISO 42001

Bouw vertrouwen in verantwoorde AI

ISO 42001: Bouw vertrouwen in verantwoorde AI

AI heeft een groeiende impact op onze samenleving. Natuurlijk brengt de opkomst van AI nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals ethische overwegingen, transparantie en continu leren. ISO 42001 is een onmisbaar instrument om deze uitdagingen aan te gaan. Het biedt een gestructureerde aanpak, waarbij innovatie en governance in evenwicht worden gehouden. Het is ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van risico's en kansen die gepaard gaan met AI-systemen en het biedt een betrouwbaar kader voor ethisch en verantwoord gebruik.

 

Wat is ISO/IEC 42001?

Als reactie op de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, hebben de ISO en IEC de ISO/IEC 42001-standaard gecreëerd. Het is de eerste internationale managementsysteemnorm voor AI, die zich richt op het opzetten, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een AI-managementsysteem (AIMS). Naast een richtlijn is het ook de enige certificeerbare norm die eisen stelt aan verantwoordelijke AI-ontwikkeling en -gebruik.

 

De norm streeft naar betrouwbare AI-systemen, realiseren van organisatorische doelen, ethisch gebruik van AI-systemen, effectief risicobeheer, naleving van regelgeving en het opbouwen van vertrouwen en leiderschap in ethische AI-systemen.

 

ISO 42001 (AI)

ISO/IEC 42001 bevordert verantwoord AI-beheer door betrouwbaarheid, ethiek, risicobeheer en naleving van regelgeving te adresseren, om vertrouwen en leiderschap in AI te versterken.

 

Richtlijnen in de Annexen

De norm bevat vier annexen die diepgaande inzichten bieden:

Annex A

Lijst met 38 beheersmaatregelen verdeeld over 9 domeinen voor het mitigeren van risico’s ten aanzien van het ontwerp en gebruik van AI-systemen;

Annex B

Implementatierichtlijnen bij deze maatregelen, op het gebied van ethiek, datamanagement, effecten en continue monitoring/aanpassing van een AI-systeem;

Annex C

Informatie over AI-gerelateerde bedrijfsdoelen en risico’s;

Annex D

Domeinen en sectoren waarin een AI-systeem gebruikt kan worden.

Hoe voldoe je aan de ISO 42001 norm?

ISO/IEC 42001 is een onmisbaar instrument voor organisaties die AI-risico's willen beheren, innovatie willen omarmen en het vertrouwen van stakeholders willen behouden. Met deze certificering toon je aan dat je streeft naar een toekomst waarin AI-systemen verantwoordelijk, ethisch en betrouwbaar worden ontwikkeld en gebruikt.

 

Om gecertificeerd te worden, implementeer je eerst een effectief AI-managementsysteem. Vervolgens laat je controleren of je hiermee voldoet aan de eisen van de norm.

 

Voordelen van ISO/IEC 42001-certificering

Certificering volgens ISO 42001 door TÜV NORD is een bewijs van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Daarnaast biedt het de volgende voordelen:

  • De norm helpt bij het minimaliseren van risico's die verband houden met AI-implementaties, waardoor organisaties een solide basis hebben voor verantwoorde en betrouwbare AI.
  • ISO/IEC 42001 voorziet organisaties van de middelen om aantoonbaar te voldoen aan regelgeving en wetgeving, waaronder de AI Act.
  • Door te voldoen aan de norm, verminderen organisaties het risico op juridische geschillen en handhavingsmaatregelen van overheidsinstanties.
  • ISO/IEC 42001-certificering toont niet alleen betrokkenheid bij verantwoorde AI, maar ook diepgaand inzicht en controle over de implementatie en het beheer van AI-systemen.
  • De norm vereenvoudigt het nalevingsproces, waardoor organisaties tijd en moeite besparen bij het waarborgen van de naleving van AI-gerelateerde eisen.
  • ISO/IEC 42001-certificering biedt organisaties internationale erkenning, waardoor ze hun reputatie wereldwijd kunnen versterken.
  • Door te voldoen aan de norm, kunnen organisaties hun AI-kennis beschermen, hun reputatie versterken en een competitief voordeel behouden in de snel evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie.

Waarom een ISO 42001 certificaat bij TÜV NORD?

TÜV NORD is een geaccrediteerde certificeringsinstantie. Wij ondersteunen je graag tijdens het hele traject met ISO 42001-training, self-assesments, gap-analyse en certificeringsdiensten.

Onze onafhankelijke blik helpt je kritisch te kijken naar je organisatie en haalt mogelijke verbeterpunten boven water. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van certificeren waarbij we graag met je meedenken. Met onze internationale vertegenwoordiging toetsen wij ook in het buitenland. 

 

 

Brede scope
TÜV NORD kan je op meerdere manieren helpen om je cybersecurity goed voor elkaar te krijgen. Zo kunnen we een Quickscan uitvoeren om een onafhankelijk beeld te geven van de huidige situatie in jouw organisatie. Naast certificering bieden wij bovendien cybersecurity-trainingen aan.

 

Wij stellen jouw doelen voorop

Bij TÜV NORD weten we dat het certificaat belangrijk is, maar dat jouw doelstellingen nog veel belangrijker zijn. Om u te ondersteunen in het behalen van uw doelstellingen kijken we kritisch naar uw situatie en geven we concreet aan waar eventuele risico’s liggen, en leggen we bovendien kansen bloot. Samen bekijken we wat je kunt bereiken met het behalen van het certificaat. Zo haal je er het maximale uit.

 

Ervaren certificeringspartner
TÜV NORD is een ervaren certificeringspartner. We kunnen bogen op een brede ondersteuning door ervaren experts in zowel IT als OT. Daarnaast hebben wij ruime ervaring in het certificeren conform IEC 62443 en kunnen wij audits uitvoeren in diverse Europese talen.

TÜV NORD denkt met je mee

Genoeg redenen om samen te werken met TÜV NORD. Maar het draait niet om ons. Het belangrijkste is wat het beste past bij jou, jouw organisatie en processen. Daarin denken we graag mee. We delen onze kennis en zijn flexibel in het bedenken van oplossingen.

Wil je meer weten over onze audits, certificeringen of trainingen? Vul het formulier in, dan nemen we contact met je op.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een bericht!
Neem direct contact op met onze specialist via