Veelgestelde Vragen

Voldoet mijn combinatie aan de gewichteisen?

Op het kentekenbewijs van de caravan of aanhanger kijkt u naar de waarde die vermeld staat bij "Maximum Massa Voertuig". Op het kentekenbewijs van uw personenauto kijkt u naar de waarde die genoemd wordt bij "Massa Ledig Gewicht". Heeft u een personenauto met bouwjaar eind 2005 of jonger, dan staat er ook een waarde bij "Massa Rijklaar"; bij het vergelijken van de gewichten mag u van deze waarde uitgaan.

Gewichteisen caravan

  • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter is dan de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
  • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u in aanmerking voor de ontheffing - mits de caravan voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
  • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner dan 80% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw caravan niet is voorzien van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Gewichteisen aanhangwagen of vouwwagen

  • Als de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 120% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100-ontheffing.
  • Is de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" groter dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar" dan komt u in aanmerking voor ontheffing – mits de aanhang- of vouwwagen voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.
  • Wanneer de waarde bij "Maximum Massa Voertuig" kleiner is dan 110% van de waarde "Massa Ledig Gewicht" of "Massa Rijklaar", dan komt u voor de ontheffing in aanmerking, ook als uw aanhang- of vouwwagen niet voorzien is van een goedgekeurde antislinger- of stabilisatorkoppeling.

Kan ik het gewicht van mijn caravan naar beneden laten aanpassen?

Indien het maximum beladen gewicht boven het ledig gewicht (of massa rijklaar) van het trekkende voertuig uitkomt, kan het maximum beladen gewicht van de caravan verlaagd worden. Neem hiervoor contact op met het RDW om een verzoek tot gewichtsverlaging in te dienen. Houdt u er dan wel rekening mee dat ook het laadvermogen van de caravan overeenkomstig de gewichtsverlaging afneemt.

Ik heb geen schokdempers onder mijn caravan/vouw-/aanhangwagen zitten; kan ik toch ontheffing krijgen?

Ja, dat is mogelijk maar het zal maar weinig voorkomen omdat de maximaal toelaatbare massa van de caravan of aanhanger niet groter mag zijn dan 30% van het massa ledig gewicht of massa rijklaar van het trekkende voertuig. Dit is eventueel van toepassing op vouwwagens.

Ik heb geen goedgekeurde stabilisatiekoppeling op mijn caravan zitten. Kom ik nog wel in aanmerking voor de ontheffing?

Ja, ook zonder goedgekeurde stabilisatiekoppeling kunt u in aanmerking komen voor de ontheffing. Voorwaarde is hierbij dan wel dat de verhouding tussen de lege massa van het trekkend voertuig en de maximaal toelaatbare massa van het getrokken voertuig 1 : 0,8 is. Uiteraard dienen er wel schokdempers aanwezig te zijn en moeten de banden aan de gestelde eisen voldoen.

Waar vind ik het goedkeuringsnummer op mijn stabilisatorkoppeling?

Het nummer staat vaak ingeslagen op de koppeling zelf, maar dat kan per koppeling verschillen. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw dealer; zij kunnen u meestal wel vertellen waar het nummer staat.

Moet mijn caravan leeg of beladen zijn tijdens de keuring?

Het maakt niet uit of de caravan leeg of beladen is.

Kan ik direct gebruik maken van de ontheffing nadat mijn caravan of aanhanger geïnspecteerd is?

Nee, dat kan niet. Nadat de keuring heeft plaats gevonden, duurt het nog maximaal 10 werkdagen voordat u de ontheffing per post thuis ontvangt. Pas dan mag u van de ontheffing gebruik maken.

Waar moet ik de sticker plaatsen zodra ik deze ontvangen heb?

De sticker dient goed zichtbaar op de achterzijde van het getrokken voertuig bevestigd te worden. Let er hierbij eventueel goed op dat deze dus niet achter een fietsendrager of kentekenplaathouder bevestigd wordt.

Krijg ik geen sticker die ik op mijn auto moet bevestigen?

Nee, de ontheffing wordt afgegeven op het getrokken voertuig. U bent er als bestuurder zelf verantwoordelijk voor dat het trekkende voertuig aan de gestelde eisen voldoet, zoals bijvoorbeeld de gewichtseisen en ABS. In februari 2006 is er een wetswijziging geweest en vanaf die datum vindt er geen controle meer plaats op de eisen die gesteld worden aan het trekkende voertuig.

Wanneer moet ik terugkomen om de geldigheid van de ontheffing te verlengen?

De ontheffing is na afgifte onbeperkt geldig mits de voertuigen aan de gestelde voorwaarden blijven voldoen en er geen veranderingen in de Duitse wetgeving optreden. Dit houdt onder andere in dat de banden niet ouder mogen worden dan 6 jaar. Wanneer u de banden op tijd vervangt, blijft de ontheffing geldig en hoeft u dus niet opnieuw voor de keuring te komen.

Moet ik opnieuw een ontheffing aanvragen wanneer ik een andere auto koop?

Nee, dat hoeft niet omdat de ontheffing wordt afgegeven op het getrokken voertuig (caravan, aanhangwagen of vouwwagen). Bij aanschaf van een nieuwe auto kunt u dus gewoon gebruik blijven maken van de ontheffing, mits ook deze auto aan de gestelde eisen voldoet. Wanneer u de caravan of aanhanger verkoopt, wordt de ontheffing ook mee verkocht aan de nieuwe eigenaar.

Geldt de ontheffing alleen voor de Duitse wegen?

Ja, deze ontheffing wordt alleen afgegeven voor de Duitse snelwegen en is dus niet geldig in andere landen in Europa.

Ik heb een motor met aanhanger, kan ik hier ook ontheffing voor krijgen?

Nee, het is niet mogelijk om voor een motor-aanhangercombinatie een ontheffing te krijgen.

Wat is de load-index van mijn banden?

De Load index (of draagkracht) is de waarde van de maximale belasting die mag worden aangebracht. Om voor de Tempo 100-ontheffing in aanmerking te komen, moeten de banden van uw caravan of aanhanger geschikt zijn. Dat wil zeggen: het draagvermogen van de banden moet tenminste gelijk zijn aan het maximum beladen gewicht van de caravan of aanhanger. Dit kunt u zelf controleren door de bandenmaat op te zoeken; vervolgens vindt u met de wijzers van de klok mee twee cijfers gevolgd door een letter. De twee cijfers zijn de codering van de Loadindex (zie onderstaande tabel). De letter staat voor de snelheidsindex.

Index Draagvermogen Index Draagvermogen Index Draagvermogen
70 335 83 487 96 710
71 345 84 500 97 730
72 355 85 515 98 750
73 365 86 530 99 775
74 375 87 545 100 800
75 387 88 560 101 825
76 400 89 580 102 850
77 412 90 600 103 875
78 425 91 615 104 900
79 437 92 630 105 925
80 450 93 650 106 950
81 462 94 670 107 975
82 475 95 690
Stel uw vraag

over keuring voertuigen

Keuring VoertuigenStel uw vraag

Tel.: 06- 22 26 14 83