ISO 9001 gecertificeerde bedrijven

ISO 9001 gecertificeerde bedrijven

Zaken doen met ISO 9001 gecertificeerde bedrijven

Wanneer u producten of diensten in gaat kopen bij een leverancier, wilt uiteraard weten of u zaken doet met een betrouwbare partij. ISO 9001 is een transparant bewijs van betrouwbaarheid.

Op deze pagina vertellen we u waar u een register van ISO 9001 gecertificeerde bedrijven kunt vinden, hoe u bedrijven met een ISO 9001 certificaat herkent en welke waarde het certificaat vertegenwoordigt.

De waarde van het certificaat van ISO 9001 gecertificeerde bedrijven

Wat betekent het nu als u zaken doet met een organisatie met een ISO 9001 certificaat? Welke waarde vertegenwoordigt het certificaat en welke zekerheid heeft u?

De waarde van het certificaat voor de klant

ISO 9001 gecertificeerde bedrijven voldoen aan de eisen in de ISO 9001 norm. Dit betekent dat een organisatie stelselmatig beheerst dat geleverde producten of diensten voldoen aan de behoeften, eisen, wensen en specificaties van de klant en dit ook continu blijft verbeteren.

Een ISO 9001 gecertificeerd bedrijf stelt dus voorop wat zijn/haar klanten belangrijk vinden aan een product of dienst en beheerst systematisch het voldoen aan die verwachtingen.

Onafhankelijk beoordeeld door een externe partij

Een ISO 9001 gecertificeerde onderneming wordt ieder jaar beoordeeld op de eisen in de ISO 9001 norm. Dit wordt vastgesteld door een onafhankelijke certificatie-instelling zoals TÜV NORD door middel van een externe ISO 9001 audit.

Het onafhankelijke oordeel zorgt dus eigenlijk dat de betrouwbaarheid van leveranciers transparant is naar de markt toe. Dit is de reden dat u ook altijd bij een certificatie-instelling een ISO 9001 certificaat uit hun register kunt opvragen.

Wilt in meer detail weten wat ISO 9001 certificering inhoudt, lees dan ook onze pagina Wat is ISO 9001 certificering?
 

Certificaten onder accreditatie

Om te zorgen dat het onafhankelijke oordeel van de certificatie-instelling ook echt betrouwbaar is, bestaat het begrip accreditatie. Accreditatie betekent letterlijk vertrouwen geven. De eisen aan geaccrediteerde certificatie-instellingen zorgen ervoor dat de auditoren die uw systeem komen beoordelen onpartijdig, onafhankelijk en vakkundig zijn en de beoordeling dus betrouwbaar is en waarde heeft. Ook op de certificatie-instelling wordt dus toezicht gehouden of zij goed hun werk doen.

het ISO 17021 accreditatielogo van TÜV Nederland het ISO 17021 accreditatielogo van TÜV Nederland het ISO 17021 accreditatielogo van TÜV Nederland het ISO 17021 accreditatielogo van TÜV Nederland
het ISO 17021 accreditatielogo van TÜV Nederland

 

U kunt certificaten die onder accreditatie zijn verstrekt herkennen aan een logo van een accreditatie-instelling, in aanvulling op het certificatie-beeldmerk. Certificaten die onder Nederlandse accreditatie worden uitgegeven zijn voorzien van een certificatiebeeldmerk van de certificatie-instelling én het accreditatielogo van de Raad voor Accreditatie.

Lees ook de blog: De waarde van een certificaat met en zonder accreditatie

ISO 9001 gecertificeerde bedrijven herkennen aan beeldmerken

ISO 9001 gecertificeerde bedrijven ontvangen na afloop van een externe audit door een certificatie-instelling een ISO 9001 certificaat. Organisaties zijn terecht trots op deze prestatie en promoten het behalen van het certificaat op verschillende manieren, zoals:

  • Men publiceert het ISO 9001 certificaat op de website;
  • Men plaatst een ISO 9001 logo of certificatie-beeldmerk (zoals de TÜV NORD Mark of Conformity) op de website, briefpapier en/of bedrijfswagens;
  • Men wijdt een speciaal onderdeel van de website aan alle behaalde certificering met een uitleg.

 

De meest eenvoudige manier om vast te stellen of een organisatie ISO 9001 gecertificeerd is, is om de website van de organisatie te bezoeken. Zowel het certificaat zelf of een ISO 9001 logo of -beeldmerk bevat een referentie naar de certificatie-instelling die het certificaat heeft afgegeven. De certificatie-instelling houdt een register van ISO 9001 certificaten bij. U kunt vervolgens met de certificatie-instelling contact opnemen om na te vragen of het om een authentiek certificaat gaat.

Het ISO 9001 certificaat en certificatie-beeldmerk

Een voorbeeld van ISO 9001 certificaten en het ISO 9001 logo (Mark of Conformity) van TÜV Nederland

Het certificaat van ISO 9001 gecertificeerde bedrijven controleren in een register?

Vaststellen of certificaten van ISO 9001 gecertificeerde bedrijven geldig en authentiek zijn kunt u helaas niet in een centraal of landelijk register. Wel houdt elke certificatie-instelling (en dus ook TÜV NORD) een overzicht bij van certificaten die door de instelling zijn uitgegeven.

U kunt terecht in het algemene certificaatregister van TÜV NORD voor het verifiëren van de meeste certificaten. De geldigheid van een ISO 9001 certificaat kunt u bij ons opvragen.

Stel uw vraag over

Certificering van managementsystemen, keurmerken en andere schema's

Informatie en offertes voor certificeringAfdeling Sales Certificatie
TÜV Nederland

Tel.: 0499 - 339 525