ISO 21434 certificaat

ISO 21434 certificaat

De moderne auto bevat zoveel digitale technieken dat het bijna een smartphone op wielen is. Door deze digitale verbondenheid neemt het belang van cybersecurity in de auto aanzienlijk toe. Doordat technologie steeds geavanceerder wordt, is beveiliging een proces dat continu doorgaat. Om nieuwe auto’s op een systematische manier cyberveiliger te maken, publiceerde ISO in augustus 2021 de 21434 norm voor autofabrikanten en OEM’s. TÜV NORD is de eerste onafhankelijke instelling in Nederland die de norm kan certificeren.

 

Wat is ISO 21434?

ISO 21434 is een internationale standaard voor automotive cybersecurity engineering, geschreven voor autofabrikanten, leveranciers van hard- en softwarecomponenten en systemen (OEM’s), leveranciers van engineering services en providers van software en ICT-infrastructuur.

De norm bevat maatregelen om een op risico gebaseerde benadering te implementeren met als doel potentiële cybersecurity risico’s te identificeren en te behandelen. Het gaat dan om cyberrisico’s in de ontwikkeling, productie én gebruiksfase van voertuigen met elektrische en elektronische (E/E) systemen. ISO 21434 helpt fabrikanten op de hoogte te blijven van veranderende technologieën en cyberrisico’s. Ook zorgt het eenduidig definiëren van doelstellingen, vereisten en richtlijnen voor een gemeenschappelijk begrip in de branche van cybersecuritytechniek.

Door de voorgeschreven Threat And Risico Analyse (TARA) te hanteren is een bedrijf systematisch actief in digitale veiligheid. Daarmee kan een fabrikant of toeleverancier een passend Cyber Security Management System (CSMS) doorvoeren.

 

Waarom ISO 21434 certificeren?

De toenemende connectiviteit van auto’s, de ontwikkelingen op het gebied van autonome auto’s en andere innovaties in de automotive, maken dat aandacht voor cybersecurity steeds belangrijker is. ISO 21434 biedt een gestructureerd proces dat ervoor zorgt dat cyberbeveiligingsoverwegingen worden meegenomen gedurende de hele levensduur van autoproducten.

Met een ISO 21434-certificering maak je aantoonbaar te voldoen aan de vereisten van de UN ECE R155-regelgeving. Door cyberveiligheid in een voertuig te hanteren volgens het ‘Security by Design’-principe, is digitale veiligheid het uitgangspunt bij de ontwikkeling van nieuwe auto's. Hanteren van de norm zet dit principe om naar specifieke acties en ontwikkelingen. Wanneer een auto met de juiste beveiligingsoverwegingen wordt ontworpen en gebouwd, zorgt dit voor een reductie van kosten in het latere proces, omdat risico’s al in de beginfase zijn onderkend.

Een ISO 21434 certificaat is een aantoonbaar bewijs richting stakeholders van de voortdurende verbetering van het niveau van cyberveiligheid. Een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid op internationaal niveau.

ISO 21434

ISO 21434 is een internationale standaard voor automotive cybersecurity, die fabrikanten helpt cyberrisico's te beheren en te voldoen aan de UN ECE R155-regelgeving.

 

 

 

Waarom ISO 21434 certificeren bij TÜV NORD?

Kennis van Automotive
Uitgebreide ervaring in ISO-certificering en de Automotive industrie zorgden ervoor dat TÜV NORD als eerste onafhankelijke instelling in Nederland deze norm kan en mocht certificeren. Nog steeds hebben wij een voorsprong op het gebied van kennis en inzicht. Dit nemen onze experts mee naar een keuring in jouw organisatie.

Onze auditoren kijken met een nuchtere blik en denken mee met je organisatie. Hun transparante feedback helpt je als lerende organisatie verder te ontwikkelen.

 

Nederlandstalige audit

TÜV NORD beschikt over Nederlandse auditoren voor ISO 21434. Om vertaalproblemen of onduidelijkheden te voorkomen, kunnen we de audit uitvoeren in het Nederlands. Engels kan uiteraard ook. Rapportages gaan altijd in het Engels omdat dit gebruikelijk is in de automotive.

 

Ervaren certificeringspartner

TÜV NORD is een gerenommeerde certificeringspartner en onderdeel van de wereldwijde TÜV NORD Group. In Nederland bevorderen we sinds 1981 veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid in veel organisaties en verschillende branches. Met meer dan 300 vakkundige specialisten bieden we brede ondersteuning door ervaren experts. Bovendien zijn we actief in veel landen, zodat we ook buitenlandse vestigingen kunnen toetsen.

 

Praktisch en laagdrempelig

TÜV NORD Nederland onderscheidt zich door haar nuchtere, laagdrempelige en praktijkgerichte kijk op beoordelen. Wij maken aantoonbaar dat jouw organisatie voldoet aan de gestelde eisen voor betrouwbaarheid.

 

Gericht op verbetering

Tijdens onze beoordelingen identificeren we heel feitelijk risico’s en pijnpunten, om draagvlak voor verbetering te verkrijgen. We helpen bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk te beperken en ondersteunen de continuïteit van jouw organisatie.

 

 

TÜV NORD denkt met je mee

Genoeg redenen om samen te werken met TÜV NORD. Maar het draait niet om ons. Het belangrijkste is wat het beste past bij jou, jouw organisatie en processen. Daarin denken we graag mee. We delen onze kennis en zijn flexibel in het bedenken van oplossingen.

Neem direct contact op met onze specialist via 0499 - 339 525 of vul het contactformulier in.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een bericht!
Neem direct contact op met onze specialist via