Statusinspectie liften

Als eigenaar of beheerder van liften bent u wettelijk verplicht te zorgen dat uw liften in goede staat verkeren. Met keuring van uw liften weet u zeker dat uw liften aan de wettelijke veiligheidseisen voldoen. Waar nodig verricht u echter ook onderhoud aan uw liften om te zorgen dat deze veilig zijn en veilig blijven, maar hoe weet u op tijd wat dat onderhoud gaat kosten en of dat onderhoud ook op de meest efficiënte manier gebeurt? Een statusinspectie liften helpt u om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke gesteldheid van uw liften. Lees meer over de voordelen van een inspectie van uw liften voor uw situatie.

Waarom een statusinspectie voor uw liften?

Met de inzichten die u verkrijgt uit een statusinspectie van uw liften, bent u vroegtijdig op de hoogte van aankomende onderhoudskosten en kunt u hier rekening mee houden in uw kostenbegroting. Door de onafhankelijke positie van een keuringsinstelling zoals TÜV NORD weet u zeker dat de inzichten vanuit de inspectie ook volstrekt objectief zijn.  

Inhoud en resultaat van een statusinspectie liften

Tijdens een statusinspectie liften beoordelen we nauwkeurig de gesteldheid van de hoofd- en subcomponenten van uw liftinstallatie op basis van de norm NEN 2767.  We kijken tevens naar de onderhoudsstaat om vast te stellen of het verrichte onderhoud (nog) aansluit bij de gesteldheid van de componenten. Uit de liftinspectie komen constateringen en aanbevelingen voort in de vorm van een rapport. 

Met het rapport verkrijgt u inzicht in de daadwerkelijke gesteldheid van alle componenten inclusief een meerjarenplan voor onderhoud. Met het meerjarenplan in de hand kunt u met uw onderhoudsleverancier de aankomende kosten vaststellen en actie ondernemen op eventuele aanbevelingen die uit de inspectie voort komen. 

Het laten uitvoeren van een statusinspectie door een onafhankelijk instituut zoals TÜV NORD zorgt er voor dat u inzicht verkrijgt in de daadwerkelijke (objectieve) gesteldheid van alle componenten in uw liften. Zo weet u zeker dat onderdelen van uw liften niet onnodig worden vervangen.

Deze inspectie van liften is dus gericht op het onderhoud van uw lift, niet de veiligheid. Daar is de periodieke liftkeuring voor.

Statusinspectie liften: conditiescore en conditieniveau

Tijdens een statusinspectie van uw liften wordt aan de hand van de registratie en kenmerken van gebreken een conditiescore wordt bepaald. De conditiemeting gebeurt door middel van een vastgelegde meet- en registreermethode zoals is opgenomen in de norm NEN 2767. De registratie geschiedt door een daarvoor opgeleide TÜV-inspecteur. Deze stelt tijdens de inspectie van ieder onderdeel vast wat de eventuele gebreken zijn. Ook geeft hij/zij aan wat de omvang en intensiteit daarvan is.

Het totaal van deze objectief vastgestelde kenmerken leidt tot een conditiescore lopend van 1 tot 6. De conditieschaal is als volgt:

Conditiescore

Conditieniveau

Conditie 1

Nieuwbouw kwaliteit

Conditie 2

Nieuwbouwglans is duidelijk verdwenen

Conditie 3

Verouderingsverschijnselen duidelijk waarneembaar

Conditie 4

Gebreken zijn aanwezig

Conditie 5

Verouderingsproces is onomkeerbaar

Conditie 6

Technisch rijp voor de sloop

Waarom een statusinspectie liften door TÜV NORD?

Wij hebben er vertrouwen in dat we uitstekend kunnen helpen met het verkrijgen van overzicht van de gesteldheid van uw liften met een statusinspectie liften. Dit is waarom:

 • Een onafhankelijk, deskundig en dus betrouwbaar oordeel
  TÜV NORD is een geheel onafhankelijke geaccrediteerde keuring- en inspectie-instelling waardoor u verzekerd bent van een deskundig en objectief oordeel over de gesteldheid van uw liften
 • Geen belang bij de uitkomst van de inspectie
  We hebben geen commercieel belang bij de uitslag van de statusinspectie, dus u krijgt het meest transparante beeld van de gesteldheid van uw liften en de te verwachten kosten voor onderhoud.
 • Bespaar op keuring en inspectie door het combineren van diensten
  Combineert u bij ons de inspectie van uw liften met de periodieke keuring dan bespaart u hiermee EUR 45,00 kosten per lift. Wilt u nog meer kosten besparen op uw liften? Bij TÜV laat u ook uw liften beoordelen op basis van het Liftkeuring Energielabel VDI 4707, zodat u inzicht verkrijgt in mogelijkheden voor energiebesparing.
 • Bij veilige liften hoort ook veilig werken rondom liften
  U kunt bij TÜV NORD niet alleen terecht voor beoordeling van uw liften, maar ook voor trainingen, zoals onze Training Veilig werken rondom Liften en Training Liftpassagiers bevrijden.

Statusinspectie liften aanvragen

Wilt u meer weten over de kosten voor een statusinspectie van uw liften? Vraag nu een offerte of inspectie van uw liften aan.