MENU

Keuring en inspectie zwembaden

 1. Keuringen
 2. Keuring en inspectie zwembaden
Een tijdige keuring of inspectie zwembaden beperkt in sterke mate de veiligheidsrisico’s voor gebruikers van uw zwembad Een tijdige keuring of inspectie zwembaden beperkt in sterke mate de veiligheidsrisico’s voor gebruikers van uw zwembad Een tijdige keuring of inspectie zwembaden beperkt in sterke mate de veiligheidsrisico’s voor gebruikers van uw zwembad Een tijdige keuring of inspectie zwembaden beperkt in sterke mate de veiligheidsrisico’s voor gebruikers van uw zwembad
Een tijdige keuring of inspectie zwembaden beperkt in sterke mate de veiligheidsrisico’s voor gebruikers van uw zwembad

De laatste jaren is de veiligheid van zwembaden weer flink in opspraak door ongevallen en is door de overheid onder andere een onderzoeksplicht ingesteld naar gevaarlijk RVS in zwembaden. Tijdige keuring en inspectie van uw zwembad en zwembaduitrusting dragen in sterke mate bij aan het beperken van risico’s op ongevallen en de bijkomende negatieve publiciteit en aansprakelijkheid.

Wetgeving voor keuring en inspectie zwembaden

Wetgeving voor de veiligheid en hygiëne van zwembaden ligt vast in de Wet Hygiëne en Veiligheid Bad- en Zwemgelegenheden (WHVBZ) en het Besluit (BHVBZ), maar de wetgeving voor veiligheid van uw waterglijbanen en andere sport- en speeltoestellen staat vastgelegd in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Vanuit de WHVBZ geldt geen inspectieplicht voor uw toestellen, maar vanuit het WAS geldt deze inspectieplicht wel. Ook waterglijbanen vallen onder de definitie “speeltoestellen”. Ook als u beschikt over liften in uw zwembad, dienen deze periodiek te worden gekeurd. Ook ondergronden van toestellen dienen veilig te zijn.

Waarom een keuring of inspectie zwembaden?

De fabrikant en beheerder zijn vanuit de wet verantwoordelijk voor veilig ontwerp, veilige bouw en beheer van het zwembad. Dit heeft niet alleen betrekking op het gebouw zelf, maar ook de zwembadbassins, waterbehandeling, waterfiltratie (kortom waterveiligheid), plafonds, toestellen en glijbanen. Nieuwe waterglijbanen en andere speeltoestellen in het zwembad moeten sinds 1997 beschikken over een certificaat van goedkeuring. U bent vervolgens als beheerder verantwoordelijk voor het onderhoud en de installatie van deze toestellen om veilig gebruik te kunnen waarborgen. U bent ook verplicht om aan te kunnen tonen dat u uw toestellen in veilige staat behoudt. Met de onafhankelijke blik van TÜV Nederland, stelt u tijdens een (periodieke) keuring of inspectie de veiligheid en betrouwbaarheid van uw volledige zwembad vast. Met het inspectie- of keuringsrapport kunt u aantonen dat u de veiligheid en hygiëne van uw zwembad door een onafhankelijke partij heeft laten beoordelen, bijvoorbeeld ten behoeve van de criteria voor keuring en inspectie in het keurmerk Veilig en Schoon.

Inhoud van een keuring of inspectie zwembaden

Binnen een keuring of inspectie zwembaden kunnen we de onafhankelijke beoordeling van de volgende toestellen en objecten voor u verzorgen.

 • Waterglijbanen
 • Zwembaduitrusting, waaronder zwembadroosters
 • (Opblaasbare) watertoestellen
 • Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen van roestvast en verzinkt staal
 • Elektrische installaties in zwembaden
 • Overige speeltoestellen en sporttoestellen
 • Ondergronden van toestellen
 • Eventuele liften op uw locatie

We kunnen u ook ondersteunen bij het uitvoeren van een risicoanalyse op uw locatie. Dit beperkt zich overigens niet tot alleen zwembaden. Ook voor waterattractieparken kunt u bij TÜV Nederland terecht.

Normen voor keuring en inspectie zwembaden

We voeren keuringen uit op basis van verschillende normen op dit gebied:

 • EN 13451: Algemene veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor zwembaduitrusting
 • EN 1069-1 en -2: Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor waterglijbanen
 • EN 15649: Opblaasbare vrijetijdsartikelen voor gebruik op en in het water
 • EN 15288-1 en -2: Veiligheidseisen voor beheer van zwembaden
 • EN 1176: Algemene veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor speeltoestellen en bodemoppervlak van speelplaatsen
 • EN 1177: Bepaling van de kritische valhoogte van schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen
 • NPR 9200: Metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden
 • NEN-EN 50110: Bedrijfsvoering van elektrische installaties

Waarom een keuring of inspectie zwembaden bij TÜV Nederland?

TÜV Nederland ondersteunt u in de volledige breedte bij het vaststellen van de veiligheid van uw faciliteiten in uw zwembad of waterattractiepark door middel van een keuring of inspectie zwembaden.

 • TÜV Nederland is een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangewezen keuringsinstelling (AKI) voor het uitvoeren van inspectie en keuring in het kader van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen.
 • We beschikken tevens over een aanwijzing voor keuring van liften vanuit het ministerie van SZW in het kader van het Warenwetbesluit Liften.
 • Vanwege onze ervaring met internationale attractieparken, kunnen we u niet alleen binnen Nederland en België maar wereldwijd ondersteunen.

Keuring of inspectie zwembaden aanvragen

Wilt u meer informatie over hoe TÜV Nederland u met een keuring of inspectie zwembaden kan ondersteunen? Vraag dan nu meer informatie of een vrijblijvende offerte bij ons aan.

Deel deze pagina

Informatie, offertes en planning van keuring en inspectie

Afdeling Amusement Rides & Devices van TÜV Nederland

Afdeling Amusement Rides & Devices
TÜV Nederland

0499 - 339 534

Stel uw vraag over
Keuring en inspectie van attracties