Keurmerk groen erfgoed (BRL 6000)

Nederland kent diverse historische parken en tuinen; groen erfgoed. Om deze in zo goed mogelijke cultuurhistorische staat te houden is specifieke kennis vereist. Vandaar dat de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit en Monumentenzorg (ERM) in samenwerking met uitvoerenden, de overheid en opdrachtgevers een beoordelingsrichtlijn BRL 6000 heeft opgesteld. 

Wat is het Keurmerk groen erfgoed?

Wanneer we spreken over groen erfgoed hebben we het over historische tuinen en parken, historisch groen in woonwijken, verdedigingswerken, begraafplaatsen, buitenplaatsen, landgoederen en dergelijke soorten groen. Met de richtlijn BRL 6000 wordt de kwaliteitsborging en de uitvoerende werkzaamheden beschreven. Wanneer organisaties in de groene sector een Keurmerk groen erfgoed hebben, betekent dit dat zij met het onderhoud en herstel van groen erfgoed specifieke kennis over de toepassing van (plant)materialen en werkwijzen in huis hebben.

De richtlijn BRL 6000 gaat uit van een kwaliteitszorgsysteem om de kwaliteit van het werk te garanderen en continu te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van de richtlijn is de restauratieladder, een hulpmiddel bij het maken van keuzes in het onderhouds- en restauratieproces. De kwaliteit moet regelmatig beoordeeld worden door zowel het bedrijf zelf, als door een certificerende instelling. Erkende groen-erfgoedspecialisten worden beoordeeld op organisatie, werkuitvoering en kennisontwikkeling. Naast toetsing op organisatieniveau is toetsing in de praktijk net zo belangrijk. Daarom beoordelen vakspecialisten de uitvoeringskwaliteit van de medewerkers in de praktijk. Ze bezoeken meerdere lopende projecten om de kwaliteit van het werk ter plekke te beoordelen. Erkende bedrijven mogen vervolgens het certificaat Erkende Restauratie Kwaliteit Monumenten (BRL 6000) voeren.

Zo is de BRL 6000 voor hoveniers en andere organisaties in de groene sector een systeem waarmee zij zichzelf regelmatig een spiegel voorhouden en zo een proces van continue verbetering waarborgt.

Waarom Keurmerk groen erfgoed?

Met een BRL 6000 certificaat Erkende Restauratie Kwaliteit Groen Erfgoed toont u als groenbeheerder aan dat u specifieke kennis in huis heeft voor het beheer van cultuurhistorisch groen. Doordat dit onafhankelijk wordt getoetst door een certificerende instelling, benadrukt dit de aantoonbaarheid van uw diensten. Specialistische kennis en ervaring zijn onmisbaar voor een goede kwaliteitsborging. Uw stakeholders weten daarmee dat u een doordachte onderbouwde visie, heldere doelstellingen en concrete werkstappen heeft geformuleerd in uw bedrijfsvoering en dat u weloverwogen keuzes voor de plantmaterialen heeft gemaakt aan de hand van de Restauratieladder.

Waarom Keurmerk groen erfgoed via TÜV NORD?

Onze onafhankelijke blik helpt u kritisch naar uw organisatie te kijken en de verbeterpunten boven water te halen. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van certificeren waarbij we graag met u meedenken.

  • Een persoonlijke aanpak

Door onze persoonlijke aanpak, kunnen we uw vragen snel beantwoorden en snel en direct communiceren. Door onze flexibele houding, kunnen we samen met u kijken naar de meest optimale planning voor een inspectie.

  • Wij stellen uw doelen voorop
    Bij TÜV NORD weten we dat het certificaat belangrijk is, maar dat uw doelstellingen nog veel belangrijker zijn. Wat hoopt u te bereiken met het behalen van het keurmerk? Om u te helpen bij het behalen van uw doelstellingen kijken we kritisch naar uw situatie en geven we concreet aan waar eventuele risico’s liggen, maar leggen we ook kansen bloot. Zo haalt u het meeste uit uw organisatie.
  • Alles onder één dak
    Naast een BRL 6000 certificaat, kunt u bij ons ook terecht voor een ISO 9001 certificaat, ISO 27001 en iij VCA/VCU certificaat. Daarnaast zijn we ook uw keuringspartner voor diverse machines en gereedschappen.
  • Ervaren certificeringspartner
    TÜV NORD is een ervaren certificeringspartner dat naast Nederland ook actief is in veel andere landen. Sinds 1981 bevorderen we in organisaties verspreid over allerlei branches veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met meer dan 175 vakkundige specialisten beoordelen we dag in dag uit uiteenlopende organisaties.

 

Informatie over Qualitatis dienstverlening Customer service Qualitatis dienstverlening