ISO 21434 certificaat

ISO 21434 automotive cybersecurity ISO 21434 automotive cybersecurity ISO 21434 automotive cybersecurity ISO 21434 automotive cybersecurity
De ISO 21434 norm maakt cybersecurity in de automotive industrie aantoonbaar.

De moderne auto bestaat uit zoveel digitale technieken dat het bijna een smartphone op wielen is. Door deze digitale verbondenheid neemt het belang van cybersecurity in de moderne auto ook toe. De auto-industrie is zet ook in op de cyberveiligheid van auto’s, maar het is een proces wat continu doorgaat omdat de technologie steeds geavanceerder wordt. Om nieuwe auto’s op een systematische manier cyberveilig te maken, is onlangs een nieuwe norm gepubliceerd voor autofabrikanten en OEM’s: de ISO 21434.

Wat is ISO 21434?

ISO 21434 is een nieuwe internationale standaard met betrekking tot automotive cybersecurity engineering, specifiek voor de automotive industrie. De norm is geschreven voor autofabrikanten, leveranciers van hard- en software componenten en systemen (OEM’s), leveranciers van engineering services en providers van software en ICT infrastructuur.

In de norm staan maatregelen om een risico gebaseerde benadering te implementeren om zo potentiële cybersecurity risico’s te identificeren en te behandelen. Dit betreft cyberrisico’s in zowel de ontwikkeling, productie als gebruiksfase van de wagens met elektrische en elektronische (E/E) systemen. De norm helpt fabrikanten om op de hoogte te blijven van veranderende technologieën en cyberrisico’s. Daarnaast zorgt het voor een gemeenschappelijk begrip in de branche van cyberbeveiligingstechniek door eenduidige doelstellingen, vereisten en richtlijnen te definiëren.

Waarom ISO 21434 certificeren?

Door de toenemende connectiviteit (waaronder Wifi en Bluetooth) van auto’s en de ontwikkelingen richting autonome auto’s, worden cyberrisico’s alleen groter. De tot nu toe beschikbare normen, hielden onvoldoende rekening met deze risico’s. Het TISAX® label bijvoorbeeld, richt zich meer op onderlinge informatie-uitwisseling en de beveiliging daarvan. Met ISO 21434 is er nu een specifieke norm voor de automotive die een gestructureerd proces aanbiedt dat ervoor zorgt dat cyberbeveiligingsoverwegingen worden meegenomen gedurende de hele levensduur van autoproducten.

En dat komt goed uit, want nieuwe Europese wetgeving verplicht autofabrikanten en OEM’s vanaf juli 2022 om hun voertuigen die in Europa, Japan en Korea geïntroduceerd worden te laten voldoen aan de UN ECE R155 en R156 richtlijnen. Daarin staan de vereisten voor de beveiliging van voertuigen tegen cyberaanvallen. Naast Europa, Japan en Korea is de verwachting dat deze regelgeving op korte termijn ook in andere regio’s gaat gelden. ISO 21434-certificering helpt organisaties in de automotive te voldoen aan de vereisten van deze UN ECE R155-regelgeving. Door uit te gaan van ‘security by design’ wordt cyberveiligheid vanaf het begin prioriteit.

De norm staat voor cyberveiligheid in de gehele automotive keten. Het vereist dat zowel fabrikanten als toeleveranciers aantoonbaar kunnen maken dat producten cyberveilig zijn. Deze realisatie moet er al in het begin van het proces zijn, zodat elke auto met de juiste beveiligingsoverwegingen wordt ontworpen en gebouwd. Dit zorgt voor een reductie van kosten in het latere proces, omdat risico’s al in de beginfase worden onderkent. Bovendien heeft u met een ISO 21434 certificaat aantoonbaar bewijs richting uw stakeholders van de voortdurende verbetering van het niveau van uw cyberveiligheid op zowel het product als het managementsysteem. Een teken van kwaliteit, klantgerichtheid, prestatievermogen en bovenal veiligheid.

Waarom ISO 21434 behalen via TÜV NORD?

Binnen TÜV NORD hebben we ruime ervaring en expertise op het gebied van cybersecurity. Onze onafhankelijke blik helpt u kritisch naar uw product en organisatie te kijken en de verbeterpunten boven water te halen. We hanteren een nuchtere en toegankelijke manier van certificeren waarbij we graag met u meedenken.
Onze auditoren hebben altijd kennis en verstand van uw branche en begrijpen tegen welke problemen u aanloopt. Op deze manier kunt u er altijd vanuit gaan dat de auditor die uw organisatie komt toetsen op hetzelfde niveau zit en met u mee kan denken.

Zo helpt de transparante feedback van onze auditoren u om zich als lerende organisatie verder te ontwikkelen. Een TÜV NORD certificaat van ISO 21434 is het bewijs van naleving van de ISO/SAE 21434 norm en zorgt daarmee voor transparantie en vertrouwen bij klanten en zakenpartners.

 

Stel uw vraag over certificering van ISO 21434

  • Welke stappen moet u gaan zetten voor certificering van ISO 21434?
  • Betrekt u er wel of geen adviseur bij?
  • Hoe gaat u het regelen met planning en budget?
  • En wat staat u straks te wachten tijdens een audit?

In een verkenningsgesprek met een TÜV-specialist krijgt u alle stappen om te komen tot uw ISO 21434 certificaat haarscherp in beeld. Stel uw vraag aan een specialist.

Deel deze pagina